Pedesetak marljivih radnika ne posustaje

FOTO Bili smo na najnižoj etaži Poljane koja već sad izgleda kao parking. Unatoč jakom suncu pločama od 28 cm treba 28 dana za sušenjeFoto: Ivan Buvinić

Otprilike 28 dana potrebno je da se osuši segment armirano-betonske ploče na Poljani ‘debeo’ točno 28 centimetara. Prva ploča, odnosno etaža minus tri, je gotova i pri kraju je sušenja, a pedesetak radnika svakodnevno na preko 30 stupnjeva armira i betonira drugu ploču koja će ubrzo u proces sušenja. Upravo zbog velike brzine radova spustili smo se na najnižu etažu i provjerili sa šibenskim dogradonačelnikom Danijelom Miletom kako izgleda kat koji je sada izvan pogleda Šibenčana. A izgleda prilično uredno…

– Nalazimo se na trećoj etaži, odnosno na minus tri etaži. Jesmo li zadovoljni tempom radova? Kad bi radovi na svim gradilištima u Šibeniku tekli kao ovdje na Poljani, mi u šibenskoj gradskoj upravi imali bismo upola manje posla. Ovo je jedno od gradilišta koje je primjer jer se radovi i promet odvijaju besprijekorno, a praktički nema nikakvog negodovanja od strane građana – kazao nam je za početak Mileta.

Pet tisuća kubika betona i 600 tona željeza

Radovi su, podsjeća, službeno počeli u listopadu prošle godine te će biti gotovi do početka ljeta sljedeće godine. Garaža će tada, objašnjava Mileta, primiti svoja prva vozila.

– Moram reći da se ovdje ne radi samo o garaži, već i o kompletnom uređenju gradskog trga Poljane, okoliša Gradske knjižnice, a istovremeno ćemo rekonstruirati promet na obodnim cestama. Riječ je o drugoj fazi radova na Poljani jer su prva faza bili iskopi. Iskopano je nekih 37 tisuća kubika materijala, a sada očekujemo ugradnju oko pet tisuća kubika betona i negdje oko 600 tona željeza – napominje Mileta koji gotovo svaki tjedan sudjeluje na koordinacijama gdje su predstavnici gradske uprave, Gradskog parkinga, nadzora, konzervatora, izvođača i projektanata.

Garaža će, objašnjava dogradonačelnik, biti prostrana, odnosno neće biti skučena jer smo, kako kaže, svjedoci raznih podzemnih parkirališta u Hrvatskoj u koje se ljudi boje ući upravo zbog zbijenosti i maksimaliziranja prostora, time i zarade. Radovi laiku djeluju pomalo čudno jer se ne radi na način da se gradi etaža minus tri pa minus dva, već ono što je tehnološki optimalno.

– Imamo različite faze sušenja, gradnju rampe, separatora. Sve to izvrsni voditelj gradilišta pokriva. Garaža će biti gotova i prije ljeta, ali smo predvidjeli situaciju s tehničkim pregledima jer postoji mogućnost da moramo nešto doraditi – veli Mileta te dodaje da je dosadašnji dio radova, uvjetno rečeno, bio jednostavnijeg tipa.

Dosad potrošena petina od 50 milijuna kuna

Dosad je potrošena petina novca, odnosno oko 10 milijuna kuna na projekt, a prošlo je više od polovice vremena.

– Sve skupa to znači da najveći postotak vrijednosti investicije ide u ‘finiju’ fazu kada će se ispreplitati razni izvođači i podizvođači. Upravo je to malo osjetljivija faza te postoji mogućnost da se zakompliciraju stvari, iako se ljudima može činiti da je ovaj dio kopanja najkompliciraniji – pojašnjava dogradonačelnik Mileta.

Inače, svaka ploča koja se nalijeva betonom podijeljena je u osam dijelova, a svaka kampada, to jest segment ima oko 250 do 350 kvadrata, uz rampu koja je posebna cjelina. Betonaža napreduje u ritmu minimalno dvije kampade tjedno, a generalno bi se u desetak dana mogla napraviti cijela etaža, no to izvođačima radova nije cilj.

Beton na ljetnom suncu

Betonaže se rade rano ujutro zbog visokih temperatura koje danju prebacuju 30 stupnjeva, dok se beton ‘užari’ i na 50 do 60 stupnjeva.

– Zbog toga je važan ovaj geotekstil koji stavljamo. On snižava temperaturu betona i tada se normalno mogu odraditi procesi vezanja, stvrdnjavanja jer je beton najosjetljiviji prvih pet-šest dana. Školski, oko 28 dana treba da se osuši dio ploče debljine točno 28 centimetara. Ploče stoje poduprte, nakon toga se mogu šprajcevi skidati, ali mi trebamo još gornju etažu napraviti da bismo bili sigurni i zato ne skidamo potpornje – doznali smo u razgovoru s Miletom i inženjerima s gradilištima.

S vodom ne bi trebalo biti problema i kad počnu padati jesenske kiše, a nakon izgradnje tri etaže što bi trebalo biti gotovo početkom listopada, radnici će krenuti s uređenjem trga. Posebno će biti zanimljivo postavljanje kamena na Poljanu jer će biti vidljivo svim Šibenčanima i gostima. A to će biti uskoro.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.