FOTO Brojni vjernici na tradicionalnoj procesiji i misi na blagdan sv. Mihovila

U povodu Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila jutros je održana tradicionalna svečana procesija ulicama grada. U procesiji su, uz brojne vjernike, sudjelovali gradonačelnik Željko Burić sa zamjenicima i suradnicima, župan Goran Pauk sa suradnicima, državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, te drugi predstavnici javnog i političkog života.

U 9 sati na Kvanju su položeni vijenci u počast hrvatskim braniteljima, a sat kasnije vjernici su krenuli od katedrale u tradicionalnu procesiju kalelargom, preko Poljane na rivu i natrag na Trg Republike Hrvatske gdje je služena blagdanska misa koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić. Na proslavu u Šibenik stigli su i visoki predstavnici katoličke crkve u Hrvata, biskup hvarsko-bračko-viški Slobodan Štambuk, dubrovački biskup Mate Uzanić, biskup gospićko-senjski Zdenko Križić, kotorski biskup Ilija Janjić i biskup šibensko-kninski u miru Ante Ivas.

proslava svetog mihovila 290917 13

proslava svetog mihovila 290917 9

proslava svetog mihovila 290917 6

proslava svetog mihovila 290917 14

proslava svetog mihovila 290917 17

proslava svetog mihovila 290917 19

proslava svetog mihovila 290917 20

U propovijedi se Košić osvrnuo i na svjetovne teme poput medija, Domovinskog rata i Istanbulske konvencije.

– Sveti Mihovil je kao nebeski vojskovođa koji brani ovaj narod od đavla. Možda se čini da je on danas manje potreban. Ipak, mogli bismo reći da je danas njegova zaštita potrebnija nego ikada jer moderni čovjek sve više gubi kompas – napomenuo je Košić.

proslava svetog mihovila 290917 21

proslava svetog mihovila 290917 4

Krešimirov grad još od davne povijesti svetkuje arhanđela sv. Mihovila. Vjerujući u njegovu pomoć i snagu, Šibenčani su ga izabrali za svog zaštitnika, a njegov lik kao simbol snage i pobjede, uvršten je u gradski grb i pečat.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.