FOTO Imamo hit! Šibensko kazalište vraća se s Marulovih dana s Nagradom publike

Predstava ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku i Gradskog dramskog kazališta ‘Gavela’ iz Zagreba osvojila je Nagradu publike na upravo završenim 29. Marulićevim danima u Splitu. Šibenska predstava dobila je najvišu prosječnu ocjenu gledatelja od 4,72.

Predstavi šibenskog autorskog dvojca Ive i Vinka Brešana u režiji Dražena Ferenčine izvedena je u konkurenciji 13 odabranih kazališnih djela Festivala hrvatske drame ‘Marulićevi dani’.

Predstava je inače praizvedena 14. svibnja prošle godine u Šibeniku, a premijerno je prikazana u kazalištu ‘Gavela’ 3. listopada 2018. godine.

Majora Aleksu, koji ne odustaje od koncepta jedinstvene Jugoslavije, u predstavi je utjelovio Janko Rakoš, Jakov Bilić glumi Roka Papka, Nenad Cvetko Murka Munitu, Franka Klarić Luciju, dok je Šime Bubica odigrao ulogu Svena Gajskog. Lik Ante na kazališne daske ‘donio’ je Igor Kovač, Spomenku glumi Anica Kovačević, vojnika Albanca Ivan Grčić, vojnika Šćepanovića Nikola Baće, Dantea Zoran Gogić, a ulogu radijskog spikera preuzeo je Darko Stazić.

Adaptaciju predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Dragutin Broz, za kostime se pobrinula Sara Lovrić Caparin, autor glazbe je Mate Matišić, a oblikovatelji svjetla Zdravko Stolnik i Joško Bakula.

– Naoko jednostavnim glumačkim alatima redefiniraju se slojevi smisla i besmisla povijesnoga trenutka koji je odredio i naše trajanje. S vremenskim se odmakom rat čini apsurdnim i bizarnim, što je potencirano nadahnutom i angažiranom glumom dvaju ansambala, šibenskoga Hrvatskog narodnog kazališta i Zagrebačkog dramskog kazališta ‘Gavella’, što se kohezijski vrlo dobro nadopunjuju, a predstava se odigrava u oba grada, pred rasprodanim gledalištem. Inzularna dalmatinska atmosfera izoliranosti posebnostima se idioma komedijski dodatno pojačava, uz duhovita prostorna redateljska rješenja – zabilježila je Mira Muhoberac, izbornica 29. Marulićevih dana.

Nagrada publike za najbolju predstavu tradicionalno se dodjeljuje, uz nagrade Marul, predstavi s najvećom prosječnom ocjenom gledatelja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.