FOTO: Jadranska banka predvodnik Lean management sustava u Hrvatskoj

Lean sustav bavi se unaprijeđivanjem i uštedama u svim segmentima poslovanja, a osnovne stvari kojima se posvećuje pažnja su zaposlenici, procesi poslovanja i tehnologija. U svijetu i Europi ovaj sustav raširen je skoro u 70% poduzeća, dok je Hrvatskoj u samim začecima te se i ovim predavanjima pokušava ukazati na kvalitetu koju donosi njegova primjena.

lean predavanje prof

Prof. emeritus Earll Murman s američkog sveučilišta MIT, višestruko je nagrađivan za implementaciju Lean sustava koji se u SAD-u koristi od kraja Drugog svjetskog rata. Inače Lean, sustav Amerikanci su vjerno kopirali prateći razvojne procese i istraživanja u japanskoj Toyoti.

lean predavanje2

‘Lean managnent vuče korjene iz japanske Toyote koji su u više segmenata istraživali svoje zaposlenike, procese u kojima rade te primjenjenu tehnologiju. Kako su vrlo pedantni, došli su do vrijednih saznanja kako smanjiti gubitke, povećati učinkovitost, kako uštedjeti i ne trošiti ono što nam ne treba – kaže profesor Nedeljko Štefanić sa FSB-a u Zagrebu koji sa prof. Murmanom sudjeluje u predavanju.

štefančić

Osim što vrlo učinkovito pomaže poduzećima da prebrode krizu te nastave poslovanje, Lean sustav pomaže i u unaprijeđivanju poslovanja. U Hrvatskoj se Lean sustav koristi u jedan do dva posto tvrtki. Najdalje su u njegovoj primjeni otišli u Končaru, a uskoro će im se pridružiti i Jadranska banka koja će u potpunosti početi primjenjivati Lean management.le¸an predavanje5

‘Već početkom godine, barem su naše predpostavke takve, implementacija Lean sustava u Hrvatskoj trebala bi se povećati. Do sada ovaj sustav koristi Jadranska banka, u početnoj fazi su u Đuri Đakoviću dok su najdalje u primjeni otišli u Končaru koji su i među najboljima u Europi – kaže prof. Štefančić.

patar škender komora

Vrlo dobar interes za ovo predavanje pokazali su i šibenski gospodarstvenici  koji su zajedno sa županom Goranom Paukom pozorno pratili izlaganje prof. Murmana.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.