FOTO Komemoracija za Danka Radića u šibenskom kazalištu: ‘Bio je bolji od većeg dijela nas’

Komemoracija za Danka Radića, koji je u 66. godini prije tri dana preminuo u Zagrebu, održana je danas u šibenskom kazalištu. Na komemoraciji u čast poznatom i cijenjenom šibenskom košarkaškom sucu, dugogodišnjem predsjedniku Hrvatskog košarkaškog saveza i sportskom djelatniku, bilo je mnogo poznatih imena, a vodio ju je šibenski novinar Ivo Mikuličin.

U kazalištu su, među ostalima, bili proslavljeni košarkaši Stojko Vranković, Joke Vranković, Željko Jerkov, Matej Mamić, sportski direktor GKK Šibenik Filip Vukičević, košarkaški sudac Srđan Dožai, trener Jasmin Repeša, šibenski gradonačelnik Željko Burić, njegov zamjenik Paško Rakić i ostali…

Mikuličin je odmah naglasio kako je Radić gajio veliku strast prema Šibeniku, košarci i dalmatinskoj pjesmi, stoga mu je klapa otpjevala ‘Croatio, iz duše te ljubim’.

Gradonačelnik Burić uputio je posljednje pozdrave Radiću, kao i sućut njegovoj obitelji, kazavši kako se opraštamo od čovjeka koji je ostao upisan u povijest hrvatske košarke i sporta.

– Trenirao je ženski košarkaški klub Reviju. S njima osvajao kadetska i juniorska prvenstva Hrvatske, a usto je paralelno gurao suđenje. Sudio je mnoga velika natjecanja, kao što su svjetska i europska prvenstva u košarci, ali i Olimpijske igre. Od 2004. godine bio je predsjednik HKS-a gdje je ostavio dubok trag te u 11 godina postao jedan od najistaknutijih sportskih djelatnika u Hrvatskoj – rekao je Burić.

28164762_10214308394077601_5864091405169358060_o

Mikuličin je dodao kako je Radić bio sudački kompjuter, što je potvrdio i Mladen Lončarić iz Udruge hrvatskih košarkaških sudaca, udruge koju je osnovao upravo Radić.

– U košarci je proveo 50 godina kao igrač, trener i košarkaški sudac kojeg su cijenili u Europi i svijetu. Mnogi košarkaški suci ne bi postali ono što jesu danas da nije bilo znanja i prijateljskog savjeta Danka Radića – poručio je Lončarić.

klapa

Naposljetku se Mikuličin prisjetio kako su prije četrdesetak godina osnovali klub Partizan u Šibeniku, niti četrdesetak metara zračne linije od kazališta.

– Bio je Danko veliki sportaš, ali nogometaš… Nadareni desni bek i libero, no ljubav prema košarci bila je jača. Volio je jako mlade ljude pa je smislio i ‘zaštićeno godište’ u košarci misleći na mlade sportaše. Mnogi ne znaju da je bio i glazbeni menadžer Dubrovčaninu Mili Hrniću pa kad je Klapa Šibenik s Milom osvojila nagradu u Splitu za pjesmu ‘Budi noćas mirno more’, nitko nije bio sretniji od njega. Naime, obožavao je klapu Šibenik – otkrio je Mikuličin, inače veliki prijatelj s Radićem.

‘Danko je bio bolji od većeg dijela nas’, poručio je za kraj Mikuličin, a klapa je otpjevala Šibensku baladu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.