FOTO Misa u katedrali za 25. obljetnicu priznanja RH: Svatko je pozvan pridonijeti boljitku domovine i svijeta

Povodom obilježavanja 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, u  Katedrali je svetu misu za domovinu predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Biskup Rogić pred prepunom Katedralom istaknuo je kako  na dan proslave Kristova uskrsnuća, kojeg slavimo svake nedjelje, ovog puta slavimo 25. obljetnicu priznavanja Hrvatske.

– Zahvaljujemo se Bogu što su drugi prepoznali našu želju za slobodom i samostalnošću. Zahvaljujemo se za Bogu što danas slavimo 25. godina priznanja naše domovine. Ispunio se stoljetni san, zbog kojeg su žrtvovani mnogi životi. Papa Sveti Ivan Pavao II. poticao nas je na ustrajnost i na očuvanje vrijednosti i dostojanstva, a s njim je krenuo i val priznanja Republike Hrvatske, naglasio je.

misa katedrala (1) misa katedrala (2) misa katedrala (6) misa katedrala (7) misa katedrala (9) misa katedrala (10)

Kazao je kako se brojni osjećaji pojavljuju kad spomenemo domovinu, no kako se osjećaji još više šire kad riječ domovina odjekne u molitvi.

-Ne bismo smjeli zaboraviti niti zahvalnost za sve primljene darove koje nam je Bog podario s ovom lijepom zemljom. Ne možemo zaboraviti žrtve koje su podnesene za samostalnost. Sve to danas donosimo Gospodinu na oltar. Pred nama je sadašnji trenutak u kojem živimo, neizvjesnost i nesigurnost. U svima nama postoji želja da nam Bog pomogne, da pogled u budućnost bude bolji, da se naše obitelji otvore životu bez straha, a da se mladima otvore nove mogućnosti dostojnog života i rada. Svatko je pozvan da pridonose boljitku domovine i svijeta. Ako se svi skupa potrudimo živjeti po Božjim zakonima i ako se žrtvujemo za opće dobro, sigurno ćemo živjeti u boljem društvu. Bit ćemo sretniji i blagoslovljeniji, a samo tim zalaganjem opravdat ćemo žrtve koje su podnesene, kazao je biskup.

misa katedrala (3) misa katedrala (4) misa katedrala (10) misa katedrala (11) misa katedrala (14)

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je kako je za njega ovo veliki datum.

-Datum priznavanja Hrvatske od strane Europskih država, no pomalo zaboravljamo da je to godišnjica reintegracije Podunavlja. Priznanje kojeg je pratio rat i krv. Slobodu smo dobili ratom, a rezultat Podunavlja je mirna i mudra politička procedura koja je dovela do konačnog integriteta i vraćanje Hrvatske u njene granice, zaključio je.

Podsjećamo, na današnji dan 1992. hrvatsku su neovisnost zajedno priznale članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Svetu Stolicu odigrala ključnu ulogu u tom procesu, taj je dan uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom.

25. godina priznanja Hrvatske, u Šibeniku misa za Domovinu

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.