FOTO Muzej betinske drvene brodogradnje ‘uz rame’ raskošnim ruskim dvorcima

Muzej betinske drvene brodogradnje u samo 13 mjeseci otkako je otvoren dobio je prestižnu nominaciju Foruma slavenskih kultura za muzej godine. Riječ je nagradi ‘Živa’, koja se, već treću godinu, dodjeljuje u šest zasebnih kategorija, muzejima iz deset slavenskih zemalja.

Muzej betinske drvene brodogradnje nominaran je u konkurenciji četiriju muzeja u Hrvatskoj. Uz betinski, kandidati su bili Muzej vučedolske kulture, Muzej Sinjske alke i Muzej krapinskih neandertalaca. Iako je Muzej Sinjske alke osvojio  nagradu za ‘Storytelling’ (pripovijedanje), betinski muzej plijenio je pozornost stručnog ocjenjivačkog suda.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-17

-Muzej betinske drvene brodogradnje ostvario je zapažen uspjeh i dio članova žirija bio je naklonjen opciji da nagradu ponese baš betinski muzej, priča nam ravnateljica Muzeja, Kate Šikić Čubrić, koja je na predstavljanju u zadarskom Muzeju antičkog stakla održala zapaženu prezentaciju ove mlade muzejske ustanove.

Od 19 nominiranih muzeja, betinski muzej je najmanji, ali je njegova priča toliko snažna da su svi vrlo pozitivno reagirali na prezentaciju u Zadru, a za mnoge je bilo otkriće da je u jednoj tako maloj sredini realiziran toliko značajan projekt. Kriteriji koji se primjenjuju u donošenju odluka o najboljima kod dodjele nagrade ‘Živa’ odnose se na društvenu ulogu muzeja, posebnost u interpretaciji, kreativnost, primjenu inovacija, učinkovito korištenje resursa te utjecaju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj sceni.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-16

-Uz nas su bili hrvatski muzeji koji postoje i dulje od nas i koji imaju daleko veći proračun, kako u izradi postava, tako i za marketing. Biti ‘rame uz rame’ u konkurenciji s velebnim ruskim dvorcima veliki je korak za mali muzej iz Betine. Jamstvo je to da su pred nama godine u kojima će uslijediti i nagrade, jer već imamo najave novih nominacija, kako za muzejski postav, tako i za arhitektonsko rješenje zgrade muzeja, priča nam ravnateljica Šikić Čubrić.

Muzej betinske drvene brodogradnje otvoren je prošloga ljeta u srcu turističe sezone i sada je iza njega prva puna turistička sezona. Do godišnjice otvaranja, sredine kolovoza zabilježeno je pet tisuća posjetitelja, a do danas je ta brojka dosegla 6.000 posjeta.

-Iz dana u dan od posjetitelja dobijamo samo riječi hvale. Kolovoz je bio udarni mjesec u obilascima muzeja. Povremeno smo imali i velike gužve pred zgradom i u muzeju. Više od 90 posto onih koji su obišli muzej čestitaju nam uspješno napravljenom postavu, na vrhunski ispričanoj priči. Mnogi nam već dolaze po preporuci onih koji su već obišli muzej i rekli im da to moraju doći vidjeti. Žitelji Betine i otoka su nam najveća reklama, jer oni svoje goste upućuju na ovaj muzej, uz napomenu kako u muzeju ima predmeta koje su i sami donirali, priča Kate Šikić Čubrić.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-15

Knjiga dojmova na pultu Muzeja betinske drvene brodogradnje puna je poruka na brojnim svjetskim jezicima u kojima se iščitava veliko oduševljenje viđenim i doživljenim. Mnogi naglašavaju kako cijeli prostor jedinstven, originalan i ugodan. Ono što u knjizi dojmova svakome zapne za oko su poruke pisane dječjim rukopisom, skoro redovito, popraćene crtežom broda. Računalna igrica, sigurno je mamac za djecu koja su se tijekom ljeta i svog boravka u Betini često vraćala u muzej upravo zbog tog detalja koji im je muzej približio i učinio ugodnim prostorom za boravak i igru.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-24

U muzeju su tijekom sezone organizirali i radionice za odrasle i djecu koje su privukle veliki broj zaljubljenika u brodove, ali i onih koji su prvi put otkrivali vještine izrade malih brodica. Djeca su crtala brodove i njihovi su radovi postali suvenir razglednice Muzeja betinske drvene brodogradnje. Tijekom Dana male drvene brodogradnje u radionicama koje je organizirao muzej sudjelovalo je po 50 djece.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-22

Za našeg posjeta Muzeju betinske drvene brodogradnje zatekli smu u Betini Ivana Klarina, načelnika Općine Tisno, koji je biio i voditelj projekta muzeja i iznimno ga veseli prva nominacija.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-ivan-klarin-210916-1

-Ovaj je muzej početak revitalizacije stare betinske jezgre. On je početna točka od koje se kasnije razvio i Trg na moru i Prezentacijski centar. Od prvoga dana, kada je otvoren slušam samo pozitivne kritike, nisam čuo ni jednu zamjerku ovom muzeju. To me veseli, jer potvrđuje da je muzejska koncepcija, ali i cijeli projekt napravljen vrhunski i u skladu s muzejskom strukom, kaže Klarin.

Muzej betinske drvene brodogradnje, priča Klarin, turistički je oživio, ali i dodatno brendirao Betinu.

-Cijeli otok dobio je uz ovaj muzej novi vjetar u leđa. Nekoliko puta za ružnog vremena vidio sam redove posjetitelja ispred ovog muzeja, što znači da smo ponudili upravo ono što, uz more i sunce, traže gosti, kaže Klarin.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-25

Ideja otvaranja takvog muzeja prilično je stara, a od odluke općinske uprave do otvaranja muzeja prošle su samo dvije godine. Kroz to razdoblje otkupljene su dvije stare kuće, koje su povezane u jedinstveni objekt, prikupljen je i restauriran kompletan postav, šibenska kreativna agencija Kocka izradila je i realizirala projekt likovnog postava i muzej je otvoren.

-Svi koje sam osobno dovodio u ovaj muzej oduševljeni su originalnošću pristupa temi muzeja. Muzej im nudi mogućnost istraživanja, očekuju brod, ali ga unutra ne dobiju. Dobiju sve ono što prethodi gradnji tog broda i to je ta značajka inovativnog pristupa koji oduševljava posjetitelje, sve one koji vole more i brodove, priča Ivan Klarin.

Naša preporuka na kraju; ne žalite vremena i kilometara, zaputite se u Betinu, i uz lučicu punu starih betinskih gajeta i leuta, razgledajte muzejski postav koji će vas provesti kroz sve faze u stvaranju tih tradicijskih plovila, ali i kroz svakodnevni život nekadašnje Betine.

Prije toga možete kliknuti na donju fotografiju i razgledati fotogaleriju koju smo za vas pripremili.

betina-muzej-drvene-brodogradnje-210916-6

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.