Nije dovoljno pomesti samo ispred svojih vrata

FOTO Šibenčanin Goran Šimić u borbi protiv smeća: ‘Hrvati moraju postati svjesni da su nam more i šume glavni aduti’

Ljudi često znaju biti bezobzirni prema prirodi i bacati razno smeće gdje god, po šumama, u more te tako ugrožavaju i zagađuju okoliš kojega su i sami dio.

Goran Šimić iz Šibenika, inače član Powerlifting kluba ‘Šibenik’ nije jedan od takvih, naprotiv, svaki svoj slobodan trenutak koristi kako bi proveo u prirodi i skupljao otpad koji su neodgovorni pojedinci bacili. Popričali smo s njim i saznali što ga to pokreće i motivira u borbi protiv zagađivanja okoliša.

– Motivira me čista priroda i samim time čišća i uređenija domovina, a i unutarnji mir poslije neke akcije čišćenja. Smeće u moru i šumi toliko zagađuje sve oko nas da nismo ni svjesni. Naravno, u toj borbi nisam sam i iznimno mi je drago što sam okružen dobrim i osviještenim ljudima koji su uvijek spremni pomoći – zadovoljno će Goran.

Nije dovoljno samo pokupiti smeće ispred svoje kuće, ističe Šimić, nego bilo gdje kad je u pitanju budućnost stabala ili riba.

– Poručio bi ljudima da u dućanima ne uzimaju plastične vrećice i da shvate da od šuma živimo i dišemo, kao i od mora. Morski plodovi koje konzumiramo puni su mikro plastike čiji se broj drastično povećava. Hrvati moraju konačno shvatiti da su nam more, šume i općenito turističke ljepote glavni adut, a ako ih mi ne očuvamo nitko neće  – zaključuje Šimić.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.