FOTO: Šibenski dobrovoljni vatrogasci proslavili 120. godišnjicu rada

Dobrovoljno vatrogasno društvo Šibenik proslavilo je večeras 120. godišnjicu osnutka. U šibenskom kazalištu okruglu obljetnicu proslavili su vatrogasci iz cijele Šibensko-kninske županije, dobrovoljni vatrogasci, ali i profesionalci. Svečanosti su nazočili i ‘vatreni dečki’ iz Austrije i Slovenije, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spšavanje Jadran Perinić, šibenski gradonačelnik Željko Burić, župan Goran Pauk te šibenski biskup mons. Ante Ivas.

DVD Šibenik osnovan je 1893. godine, no vatrogastvo u Šibeniku postojalo je i ranije. Naime, u Statutu grada Šibenika još je 1604. godine zapisana obveza sprečavanja paleži i propisano je kako se treba ponašati i koje su kazne za prekršitelje, podsjetio je predsjednik šibenskih dobrovoljnih vatrogasaca Zoran Smolić. Od svog osnutk,a DVD Šibenik punih 60 godina na ovim područjima bio je jedino dobrovoljno vatrogasno društvo nakon čega su ‘stasali’ DVD-ovi u Zatonu, Zablaću, Skradinu…

IMG_0484

-Danas postoji devet DVD-ova u Šibeniku i nema ni jednog u kojem nismo dali ruku ili potporu. Mi zaista zajedno djelujemo, kao jedinstveni sustav. Dobrovoljna vatrogasna društva oduvijek su bila rasadnik kadrova, najbolja škola za profesionalne vatrogasce. Svi vi ovdje okupljeni bili ste, ili jeste, članovi nekog DVD-a – kazao je Smolić te podsjetio kako dobrovoljna društva nemaju samo misiju gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine već važnu društvenu vrijednost u zajednici.

_MG_0503

Okupljene je pozdravio i šibenski gradonačelnik Željko Burić napomenuvši kako moraju biti ponosni jer su zbog ‘onog što jesu’ nacionalni junaci. Poručio je kako zaslužuju novi Vatrogasni dom u gradu Šibeniku te ih je pozvao da kroz sve svoje organizacije, bilo DVD-ove ili JVP-e, daju podršku ideji uređenja novog Vatrogasnog doma.

_MG_0506

Da je dobrovoljno vatrogastvo ponos svake zajednice i nukleus vatrogastva u Hrvatskoj kazao je na kraju i ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić prisjećajući se Kornatske tragedije koja je vatrogace ‘naučila, promjenila i izgradila na najgori mogući način’.

Kažimo za kraj kako su večeras u kazalištu zaslužnim pojedincima dodijeljene nagrade i priznanja. Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.