FOTO Svečanom akademijom proslavljen Nacionalni dan hitne: Priželjkujemo helikoptere i brodove za prijevoz pacijenata

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nacionalni dan hitne medicinske službe obilježen je danas u šibenskom kazalištu svečanom akademijom na kojoj su, uz predstavnike hitnih medicinskih službi s područja cijele Hrvatske i kolege iz Bosne i Hercegovine i Slovenije, sudjelovali i političari te predstavnici dežurnih službi Šibensko-kninske županije.

– Zahtjevi u Šibeniku za primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu u idućih tri do pet godina drastično će se promijeniti. Najveće investicije što se tiče zdravstva desit će se upravo u Šibeniku, a Grad će zajedno sa Županijom biti suradnik da riješi podstanarski status Zavoda za hitnu medicinu i pomoći u rješavanju sustava sekundarne odnosno bolničke zaštite, a ja vam želim da dobijete urgentnu helikoptersku službu – poručio je u uvodnom govoru šibenski gradonačelnik Željko Burić.

HO5A0165

Reorganizacijom hitne medicinske službe prije devet godina razvijen je jedinstveni sustav hitne medicine na području cijele države. Zahvaljujući tome, u Hrvatskoj danas postoji 21 zavod za hitnu medicinu čiji timovi T1 i T2 pružaju hitnu medicinsku skrb životno ugroženim, oboljelim i ozlijeđenim osobama na području svojih županija. Sukladno Mreži hitne medicine, 709 timova T1 i 205 timova T2, 365 dana u godini skrbe o ljudskim životima, naglašeno je na svečanosti koja se održava šestu godinu zaredom.

– Potreba za hitnom medicinskom službom raste iz godine u godinu, poglavito u priobalnim mjestima i na otocima preko ljetnih mjeseci, kada se broj ljudi višestruko povećava. Lani je Zavod za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza, odradio 996 intervencija više nego u istom razdoblju 2016. godine. Ukupno smo u 2017. godini odradili 20.253 intervencije, od čega 11.294 na terenu. Oformljeno je pet ispostava sa 40 timova T1 te pet timova T2 diljem županije, a suradnja s kolegama iz drugih žurnih službi neophodna je u spašavanju ljudskih života – istaknuo je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije Tomislav Jukić.

_DSC1679_DxO

_DSC1658-Pano

Maja Grba Buljević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, na svečanosti je poručila kako je prije devet godina hitna medicina u Hrvatskoj zakoračila u novo razdoblje, a danas se ogleda u činjenici da Hrvatska ima održiv i strukturno stabilan sustav hitne medicine koji jamči kvalitetu i dostupnost.

– Sve nas to treba hrabriti da i dalje jačamo svoja znanja i nadograđujemo kamen temeljac koji čine profesionalci koji su lani zbrinuli ukupno 1,4 milijuna pacijenata – dodala je Grba Buljević.

HO5A0187

Šibensko-kninski župan Goran Pauk podsjetio je kako je Županija lani izdvojila oko 1,7 milijuna kuna za zdravstvenu zaštitu.

– Vodimo računa o funkcioniranju i nabavi novih vozila, edukaciji i brojčanom povećavanju zdravstvenih djelatnika tijekom turističke sezone. Željno iščekujemo naći kvalitetnu kombinaciju da ‘udomoimo’ Zavod za hitnu medicinu na kvalitetnijoj i dostupnijoj lokaciji nego što je sad. Vjerujem u helikoptersku službu, brodove za prijevoz pacijenata kako bi se na jedan, još kvalitetniji način, decentralizirao zdravstveni sustav – kazao je Pauk.

HO5A0194

O važnosti uvođenja hitne helikopterske službe i brodova specijaliziranih za prijevoz pacijenata, govorio je i izaslanik predsjednika Vlade i ministra zdravstva Željko Plazonić.

– Nadam se da ćemo iduće godine unaprijediti naše tehničke mogućnosti, u prvom redu izgradnjom šest specijalnih brodova za prijevoz pacijenata, a u skoroj budućnosti priželjkujemo i formiranje naše vlastite hitne helikopterske medicinske službe. To nam je prvi i najvažniji zadatak u narednom periodu – riječi su Plazonića.

HO5A0185

_DSC1685-Pano

Dodijeljena su potom Nevenki Tanfara i Željko Svirčiću priznanja za rad u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici, dok je Krešimir Škarica nagrađen priznanjem za poseban doprinos razvoju i napretku djelatnosti hitne medicine u cjelini.

HO5A0250

Na akademiji su, inače, sudjelovali i načelnik Policijske uprave šibensko-kninske i izaslanik ministra unutarnjih poslova Ivica Kostanić, izaslanica ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Maja Vučinić Knežević, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Zdravko Lovrić, predsjednica Hrvatskog društva za hitnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora Ingrid Bošan Kilibard i brojni drugi.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.