FOTO ‘Sveti grad’ otvorio je svoja vrata. Šibenčani i gosti će od danas moći doznati sve o katedrali sv. Jakova

Civitas Sacra, odnosno interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, danas je službeno otvorio svoja vrata u palači Galbiani. Projekt vrijedan više od 36 milijuna kuna, za koji je šibenska kreativna agencija Kocka iz EU fondova izvukla 31 milijun kuna, završen je nakon 32 mjeseca koliko je trebalo od prijave projekta do realizacije. Na službeno otvorenje je, među ostalima, došao i predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministricama Gabrijelom Žalac, Ninom Obuljen Koržinek, a tu su bili i šibenski biskup Tomislav Rogić, kao i gradonačelnik Šibenika Željko Burić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Odmah na početku ceremonije otvorenja generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić naglasio je kako je centar uređen s ciljem da predstavi katedralu u svoj njezinoj umjetničkoj i duhovnoj ljepoti. Kultura, kazao je, odražava cjelokupnu djelatnost čovjeka kroz koju izražava svoje znanje, moć i vještinu, svoja uvjerenja, vjerovanja i nadanja…

– Na ljudsku kulturu osobit je utjecaj imala ona stvarnost kojoj se čovjek klanja i prema kojoj živi. Kršćani su zato od samih početaka imali potrebu da kroz kulturu i sami istaknu svoju vjeru u Božju ljubav. Također, kršćani imaju duboku potrebu da u sakramentalno slavljenje Boga ugrade najbolje od sebe. To je razlog zašto nisu žalili ni truda ni vremena ni novca da bi u svoje crkve i katedrale ugradili najbolje što znaju. Sama vizura našeg grada, osobito kada ga promatramo s druge strane kanala, s katedralom koja se u nestvarnoj ljepoti izdiže iznad svih drugih kuća i palača, pruža nam dojmljivu sliku kršćanske kulture. Jer, vidimo sveti grad, Civitas sacra – poručio je don Mlakić.

Gradonačelnik Burić naglasio je kako uzvanike pozdravlja u ime grada koji je poseban na nekoliko načina. U prvom redu, zato što je Šibenik najstariji samorodni hrvatski grad.

– Govorim u ime grada koji na svom području ima dva nacionalna parka i dva UNESCO-va spomenika. Jedna od njih je katedrala sv. Jakova. Govorim u ime grada koju je praktički svoju prepoznatljivost počeo mijenjati zadnjih pet, šest godina. Ovaj mali trg koji stanovništvo zove Medulić je preslik upravo toga što se događa s ovim gradom. Nije tako davno bilo kad je palača Marenzi bila ruševina, a sada je hotel s četiri zvjezdice. Nije tako davno bilo kada je palača Divnić bila ruševina, a sada je hotel s četiri zvjezdice. Nije tako davno bilo kada su poslovni objekti bili zapušteni i nisu nudili nikakvu perspektivu. Nije tako davno bilo kada je palača Galbiani, kada sam se radi zapuštenosti s ocem biskupom u miru Antom Ivasom, jedva popeo do vrha. Danas, upravo zahvaljujući europskom novcu, mi smo na trgiću Medulić koji u ovom trenutku ima sto zaposlenih – kazao je Burić.

Biskup Rogić istaknuo je kako je završen projekt koji je od velikog značaja za naš grad, Biskupiju pa i šire. Protekla 32 mjeseca, kazao je, na tom mjestu stvarala se epopeja, jedna prava drama kako će sve ispasti. Civitas Sacra stoji pred ljudima kao plod ustrajnog rada i zalaganja na dobrobit grada Šibenika, Šibenske biskupije i svakog posjetitelja.

– Projekt je prijavljen u siječnju 2016. godine, a na Dan sv. Jakova, zaštitnika katedrale, 25. srpnja 2016., projekt je prihvaćen. Bio je to prvi dan novog šibenskog biskupa. Nedoumica tisuću, potraga za ekipom koja će projekt voditi… Jesmo li u stanju? Ugovor treba potpisati u roku 45 dana ili odustati. Nizali su se cjelodnevni sastanci, ali krenuli smo. Već nakon prva tri mjeseca otkriveni detalji oslikanih greda traže promjenu projekta u cijelosti da se sačuva izvornost. Građevinske izmjene diktiraju izmjenu postave, sve treba iznova premjestiti ili naći nova rješenja ili odustati. I tako dalje sve do konca radova… – pojasnio je mukotrpan proces vođenja projekta biskup Rogić uz zahvale svima koji su to izgurali.

Naposljetku je premijer Plenković istaknuo zadovoljstvo što su svi danas na otvaranju palače Galbiani kao interpretacijskog centra, Svetog grada.

– Uz potporu Vlade Republike Hrvatsku, iz Europskih fondova, emancipirali smo kršćansko naslijeđe grada Šibenika, Šibenske biskupije, našu kulturnu baštinu, prepoznatljivost,… Biskup Rogić i ja susreli smo se 2. kolovoza te godine na Visovcu, taman na početku nove dužnosti i tada smo razgovarali. Sjećam se da ste mi spomenuli ovaj projekt. Šibenik je od danas bogatiji za još jednu kulturnu ponudu – zaključio je Plenković.

Inače, osim samih građevinskih radova rekonstrukcije i opremanja devastirane palače Galbiani na koji se odnosi većina provedenih nabava u projektu, izgrađen je novi dječji park, restaurirano je osamdesetak umjetnina, nabavljene su nove klupe u Šibenskoj katedrali, izabran originalni suvenir te je proveden niz edukacija i promotivnih aktivnosti za turističke djelatnike i lokalne obrtnike kako bi se kulturna baština i duhovnost Šibenika što bolje prezentirale domaćoj i inozemnoj javnosti.

Civitas Sacra, posvećen interpretaciji značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika, kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje ‘živa Crkva’.

U prizemlju centra nalaze se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvorana za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetnima iz riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiraninma i Jurja Petrovića. Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Prikazan je i ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale u napadu JNA u rujnu 1991. godine.

Na posljednjem katu bit će smješten restorana, a direktno je u samom centru zaposleno 18 ljudi. U ponedjeljak i utorak ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.