FOTO Tim županijske Razvojne agencije od Poljaka upijao iskustva u povlačenju europskog novca

Facebook

Predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije proteklog tjedna bili su na petodnevnom putovanju u Šleskom vojvodstvu kako bi se upoznali s primjerima dobrih praksi upravljanja projektima Europske unije i uspostavili suradnju s Poljacima, a sve u okviru projekta ‘Tehnička pomoć u Šibensko-kninskoj županiji’.

Poljska je najveći neto korisnik sredstava iz Europskih fondova a što konkretnije znači da novac koji su Poljaci povukli iz Europskih fondova od 2004. godine kada su pristupili EU do danas, trostruko premašuje poljske doprinose uplaćene u EU proračun. Unutar razdoblja od dvije financijske perspektive Poljaci su povukli preko 82 miljarde eura za preko 180 tisuća projekata, a prosječna razina dobivenih novčanih sredstava u tom razdoblju iznosila je preko dvije tisuće eura po glavi stanovnika.

‘U Šleskom vojvodstvu, inače jednom od ekonomski najrazvijenijih vojvodstava u južnoj Poljskoj, s preko 4,7 miljuna stanovnika i Katowicama, glavnom gradu vojvodstva i aglomeraciji od cca 2,5 milijuna stanovnika, proveli su se gigantski EU projekti najvećim dijelom iz područja urbanog razvoja i infrastrukture. Svoju uspješnost, Poljaci zahvaljuju, između ostalog i decentraliziranom sustavu upravljanja EU fondovima, odnosno modelu prema kojem se na regionalnoj razini odlučuje o ciljevima i projektnim prioritetima te se raspisuju natječaji za projekte koje odgovaraju potrebama samog vojvodstva’, piše između ostalog u priopćenju županijske Razvojne agencije.

Postoji tako 16 operativnih programa, po jedan za svako vojvodstvo putem kojeg se financiraju specifični regionalni projekti te pet horizontalnih programa na razini države, putem kojih se financiraju projekti digitalizacije, infrastrukture i okoliša, pametnog rasta i tehničke pomoći lokalnoj samoupravi.

Ulaganjem u kulturnu, turističku, kongresnu i drugu urbanu infrastrukturu, Poljaci strateški povezuju pojedinačne projekte u integralne cjeline, a koji zatim doprinose atraktivnosti čitave regije regije, a samim time privlače različite kategorije posjetitelja. Poznati su također i po tehnološkim centrima, inovativnoj opremi u sektoru zdravstva, automobilskoj i metalnoj industriji, istraživanju i inovacijama.

Predstavnici županijske Razvojne agencije odradili su niz sastanaka, a najavljena je i skora suradnja na zajedničkim projektima Europske teritorijalne suradnje.

Predstavljena je Šibensko-kninska županija, najnoviji EU projekti te prirodne, kulturno povijesne i gospodarske vrijednosti i potencijali regije. Inače, Šibensko-kninska županija i župan Goran Pauk su još 2014. godine potpisali Sporazum o suradnji sa Šleskim vojvodstvom pa se tako posjetom župana prošle godine na konferenciji o pametnoj specijalizaciji u Katowicama, kao i ovom stručnom studijskom posjetom cijeli proces želi dodatno osnažiti i poduprijeti radom na zajedničkim projektima financiranim iz EU sredstava.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.