FOTO U Šibeniku započeo Green Eye Festival. Ove godine u fokusu je hrana

U Šibeniku je večeras otvoreno drugo izdanje ‘Green Eye Festivala- Nature is Watching You’, festivala ekologije kojeg je pokrenula Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’.

Green Eye festival posvećen je temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta. Glavni cilj festivala Green Eye je podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta a ove godine naglasak je na uzgoju zdrave hrane.

– Nastavljamo s idejom koju smo započeli lani, a to je biti jedan kanali koji će promovirati iznimno bogati filmski repertoar koji obrađuje ekološku tematiku. Lani smo imali temu koja je bila naslonjena na klimatske promjene, dok smo se ove godine fokusirali na hranu i njezino značenje u ljudskom životu. Činjenica je da se ogromna količina hrane baca, a proizvodnja te ista troši ogromnu količinu energije, resursa i ljudskog rada- istaknuo je ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić

green2 green4

– Lani je DiCaprijev film bio u centru pažnje, a ove godine bih izdvojio dva hrabra i snažna filma. Green Light koji u fokusu ima pravu istinu koja stoji iza pojmova ekološke svjesnosti, dok drugi film, kojim se zatvara, Chocolate case. Film se bavi bolnom temom, a to je da u 21. stoljeću djecu još uvijek iskorištavaju kao radnu snagu u proizvodnji kakaa. Što se tiče organizacije festivala, prošle godine je sve prošlo korektno i bezbolno, a najveći izazov nam je vremenska prognoza. Svi autori su nam ustupili filmove i to je uistinu veliki poticaj festivalu i poruci koju šaljemo – kazao nam je umjetnički direktor festivala i festivalskog programa Hrvoje Petek.

green1

green5

Festival se održava od 31. kolovoza do 2. rujna pod zvjezdanim nebom na obali ispred Muzeja grada Šibenika i jedna je od rijetkih inicijativa u Hrvatskoj koje su u potpunosti posvećene tematici okoliša i prirode kroz filmsku umjetnost. Početak projekcija zakazan je za 20 sati, ulaz je besplatan, a filmski program pratit će i obraćanja redatelja i producenata, razgovori i panel-rasprave nakon projekcija.

Raspored Green Eye Festival

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.