FOTO Učenici OŠ Vrpolje gastro putovanjem kroz osam zemalja obilježili Dan Europe

Učenici viših razreda Osnovne škole Vrpolje, Područni odjel Perković, obilježili su jučer Dan Europe prezentacijom gastronomije, običaja, kulture i tradicije osam zemalja tako da je svaki razred predstavljao jednu državu, a najbolju ekipu je čekala i nagrada.

Veliku podršku djeca su imala u svojim roditeljima, nastavnicima i ravnateljici Mariji Konjevodi koji su treću godinu zaredom organizirali gastronomska putovanja Europom.

– Roditelji su se jako trudili u organizaciji ovog događaja, kao uostalom i djeca i naši nastavnici. Vodila sam se geslom sv. Benedikta, koji je zaštitnik Europe, ‘moli i radi’. Tako su djeca zajedničkim trudom i radom prionula na posao i prihvatila se učenja o raznim europskim zemljama, o njihovoj kulturi, tradiciji i običajima. Jedan od tih običaja jest svakako kuhanje kroz koje se svaka država prezentira. Prošle godine je u fokusu bila Hrvatska, dok je ove godine prezentirano osam zemalja i to Poljska pod mentorstvom Ane Peran, Danska pod mentorstvom Marka Mihića, Škotska pod vođenjem Nataše Vlahov, Belgija pod vodstvom Karla Klarina, Sjeverna Makedonija pod mentorstvom Antonije Petković, Malta pod vodstvom Stipe Komadine, Irska pod mentorstvom Jelene Vukičević i Švicarska uz budno oko Matee Malade. Nadam se da će projekt ići dalje u duhu tolerancije i mira te da će život u školi i život u zajednici biti temeljen na istinskim vrijednostima Europe – kazala je Konjevoda.

Učenici su svoj posao shvatili vrlo ozbiljno te su sami napravili plakate i kostime dok su im u kuhanju pomagali roditelji, ali i nastavnici.

– Razredi su predstavljali svoju državu kroz filmove, plesne točke, igrokaze i hranu koju su kuhali uz pomoć roditelja. Cilj je kroz edukaciju i zabavu približiti djeci države Europe te u četverogodišnjem ciklusu proći sve 44 zemlje – naglasila je Antonia Petković, nastavnica geografije.

Nakon prezentacija zemalja žiri je nakon polusatnog vijećanja proglasio pobjednika, a to je Sjeverna Makedonija koju su predstavili učenici šestog razreda iz Perkovića i tako zaradili odlazak u kino.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.