FOTO Umjesto Plenkovića stigao Jandroković: Gradski i županijski HDZ proslavili 28. obljetnicu osnutka

Gradski i županijski HDZ danas je u šibenskom kazalištu proslavio 28. obljetnicu osnutka, a umjesto predsjednika stranke Andreja Plenkovića, koji je bio najavljen, svečanost je, među ostalima, uveličao glavni tajnik i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– Prenosim vam pozdrave predsjednika Vlade, ali posebno pozdravljam naše utemeljitelje na čelu s Božom Erlićem. Ostvarili smo dvije briljantne pobjede na izborima, a nisu nam davali velike šanse. Okolnosti u kojima djelujemo danas su zahtjevne i kompleksne. Mnogi su izazovi i o tome moramo voditi računa. Zašto baš mi u HDZ-u? Pa zato što smo mi najveća stožerna hrvatska stranka, a i danas smo stranka koja je kralježnica Vlade, kralježnica vladajuće većine u Saboru i koja je najodgovornija, a usudio bih se reći, u ovom trenutku jedina sposobna nositi rast, razvoj i držati stabilnost Hrvatske – istaknuo je u svom govoru Jandroković.

hdz 28. obljetnica kazaliste (22)

Oporba je, istaknuo je, u ozbiljnoj krizi te ni ne pomišljaju na preuzimanje upravljanje Hrvatskom jer oni nisu ti koji mogu promišljati o budućnosti. Razvile su se i nove političke opcije koje su protestne, antisistemske i teško da se na njih može računati u ozbiljnom upravljanju i vođenju državom.

– Ostajemo opet mi, kako je to bilo početkom 90-ih godina. Od nas se traži razboritost, mudrost, a između nas čuvanje leđa i praštanje grešaka, jer smo odgovorni za ovaj narod i ovu državu. Budimo svjesni te odgovornosti, budimo razboriti i pokušajmo shvatiti zašto vodstvo stranke donosi određene odluke. Budimo kritični prema sebi i shvatimo da je vođenje države zahtjevan proces. Imamo gospodarski razvoj, imamo proračunski suficit po prvi put otkad je mjerenja, nakon 2004. godine porastao nam je kreditni rejting, imali smo najbolju turističku sezonu, povećali smo minimalne plaće… – naglasio je Jandroković.

Naglasio je da je Most htio rasturiti HDZ te da su ušli u koaliciju koja uvažava njihove vrijednosti. Poštuju obitelj, vjeru, tradicionalne i konzervativne vrijednosti.

– Brojni su problemi koje moramo riješiti, a moramo početi s demografijom. Morat ćemo imati više od dvoje djece i to ćemo poticati. Nadalje, otkad je hrvatske države, odnos sa Srbijom je kompleksan. Mi znamo što je bilo, neće oni nama govoriti što se dogodilo, jer se jako dobro sjećamo 90-ih. Ono o čemu će se razgovarati, kada Vučić dođe u Zagreb, je buduća suradnja – uvjerio je Jandroković puno šibensko kazalište.

hdz 28. obljetnica kazaliste (10)

Šibensko-kninski župan Goran Pauk prisjetio se poginulih branitelja i Franje Tuđmana. Od samog osnivanja na vlasti je u županiji bio i bit će HDZ.

– Dobro smo radili, birači su to prepoznali. Djelovali smo zajedno i građani su to prepoznali, na čemu smo im zahvalni. Županija bilježi sve bolje rezultate, idemo uzlazno sa laureatom – TLM-om. Tu su i turistički projekti, povlačimo sredstva iz EU fondova, a posebno smo ponosni na upisivanje tvrđave sv. Nikole na popis kulturnih dobara UNESCO-a. Ipak, cijela večer mi ne bi bila dovoljna da nabrojim sve projekte koje smo ostvarili. Građanima smo obećali da ćemo raditi na razvoju, a mislim da se tako i ponašamo. Napominjem da ne odustajemo od izgradnje nove bolnice, brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, te centra kompetencije za aluminij – rekao je Pauk te napomenuo da žele biti potpora svojoj Vladi.

hdz 28. obljetnica kazaliste (3)

Šibenski gradonačelnik Burić, pak, naglasio je da predstavlja grad koji zadnjih nekoliko godina ne samo da mijenja vizure, već i svoj sadržaj, grad koji je upravo HDZ uspio promijeniti.

– Šibenik nije samo priča o lijepom turizmu, bogatoj povijesti i tradiciji, već on ima i svoju gospodarsku strukturu. Skoro 28 posto ukupnih prihoda grada Šibenika čini gospodarstvo, a 17 posto čini turizam. Živimo u gradu koji je zabilježio porast zaposlenosti od 10 posto, pad nezaposlenosti od 11 posto. U ovom trenutku u Šibeniku se nezaposlenost broji jednoznamenkastim brojem, ispod devet posto – pohvalio se Burić pozitivnim trendovima.

hdz 28. obljetnica kazaliste (17)

Burić je naglasio gospodarstvo i turizam, kao dvije propulzivne grane, ali dodao je i treću na kojoj želi graditi bolji i jači Šibenik, a to je visoko školstvo. Dodao je, također, da je Šibenik grad koji je u ovom trenutku poželjan za strane investitore.

Na kraju svog govora, šibenski gradonačelnik i predsjednik šibenskog HDZ-a, uzeo je papir na kojem su bila ispisana imena organizatora prvog skupa HDZ-a u Šibeniku, davne 1990. godine te im se zahvalio na hrabrosti budući da je taj skup zabranila ondašnja milicija.

hdz 28. obljetnica kazaliste (7)

hdz 28. obljetnica kazaliste (2)

hdz 28. obljetnica kazaliste (13) hdz 28. obljetnica kazaliste (11)  hdz 28. obljetnica kazaliste (24) hdz 28. obljetnica kazaliste (19)

Tekst: Goran Pauk, Matea Jurić

Fotografije: Matea Jurić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.