'Spomenik Domovini'

FOTO Uoči Oluje na Dinari otkriven spomenik hrvatskim braniteljimaFoto: MORH/T. Brandt

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja danas je na Ošjaku, jednom od vrhova Dinare na 1657 metara nadmorske visine, svečano je otkriven spomenik pod nazivom ‘Spomenik Domovini’.

Riječ je o spomeniku hrvatskim braniteljima i hrvatskoj državi, a svečanom otkrivanju spomenika nazočio je izaslanik vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Anđelko Stričak, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar uprave Ivan Malenica, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov uz predstavnike braniteljskih udruga te lokalnih i civilnih vlasti.

Postavljanje spomenika na vrhu Ošjak inicijativa je Planinarske udruge ‘Dinaridi’ i udruge veterana 7. gardijske brigade Puma, a u toj prigodi izaslanik predsjednice Republike Hrvatske kazao je kako je ovo mjesto simbolično mjesto, mjesto koje je nosilo stvaranje hrvatske države. ‘Hrvatska vojska nosila je jednu generaciju i mogu biti ponosni na ono što su stvarali’ poručio je Deur.

Ministar Krstičević u ovoj prigodi podsjetio je kako je upravo na veličanstvenoj Dinari, krenulo oslobađanje Republike Hrvatske u završnim operacijama Hrvatske vojske.

– Ključna strateška odluka prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana bila je izlazak Hrvatske vojske na Dinaru u 11. mjesecu 1994. godine. U teškim uvjetima, upravo su dvije gardijske brigade, Pauci i Pume,  ovdje na nemilosrdnoj Dinari, zajedno s ostalim postrojbama Hrvatske vojske dale ogroman doprinos.  Odradili smo ključne operacije, Zimu 94′, Skok 1, Skok 2, a kruna je bila operacija Oluja. Jedinstveno je što je hrvatski vojnik opstao na Dinari, izdržali smo jako teške uvjete jer smo znali da možemo i moramo, za našu Hrvatsku – rekao je ministar obrane.

Ministar Krstičević podsjetio je na veličanstvenost operacije Oluja.

– Čast oslobođenja našeg kraljevskog grada Knina pripala je 4. i 7. gardijskoj brigadi Hrvatske vojske,  ali ono što se često zaboravlja je da je priprema za Oluju započela puno prije same operacije. Bez  predanosti i požrtvovnosti hrvatskih branitelja ne bi bilo ni konačne pobjede u operaciji Oluja koja je simbol našeg vojničkog uspjeha i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu  – rekao je ministar i naglasio kako posebnu zahvalnost treba iskazati poginulim hrvatskim vitezovima i njihovim obiteljima.

 

– Zbog te žrtve i danas gradimo i razvijamo pobjedničku Hrvatsku vojsku i policiju na temeljima Domovinskog rata – zaključio je ministar Krstičević, a spomenik je potom blagoslovio generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo.

 

Spomenik su uz najviše predstavnike državnog vrha i predstavnike braniteljskih udruga otkrila djeca poginulih hrvatskih branitelja i to Ante Pedić, Toni Zagorčić, Marin Koli i Mile Marković.

 

‘Spomenik Domovini’, a u ratnom žargonu Spomenik ‘čukašima’  izgrađen je od autohtonog vinarskog kamena kako bi u potpunosti bio uklopljen u prirodno planinsko okruženje. Spomenik se sastoji od dva komada kamena dolita nepravilnih oblika uzetih iz prirode koji stoje jedan pored drugog. Na manjem je utkana hrvatska šahovnica u vidu kamenih crvenih kockica nepravilnog oblika i rasporeda koje simboliziraju Domovinski rat.

 

Na drugom djelu spomenika isklesani su stihovi Silvija Strahimira Kranjčevića, ulomak iz pjesme ‘Moj dom’. Autor spomenika je kamenoklesar iz Trilja Antun Vuko koji je dosad napravio četiri spomenika na Dinari posvećenih hrvatskim braniteljima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.