Imperatore je prije 175 godina iz Trsta uplovio u Šibenik

FOTO/VIDEO Izletom do Skradinskog buka evocirana uspomena na prvi ‘kruzer’ u Dalmaciji

Brodskim izletom iz Šibenika do Skradinskog buka u ponedjeljak je obilježeno 175 godina od dolaska prvog turističkog kruzera u Šibenik. Riječ je o parobrodu koji je 1844. godine prvi put iz Trsta u Šibenik, a potom i u Zadar dovezao isključivo turiste.

Prvi su ‘furešti’ te godine u Šibenik organizirano došli na feštu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja parobrodom Imperatore u vlasništvu tršćanskog parobrodarskog društva Austrijski Lloyd, a manjim parobrodom su iz Šibenika posjetili Skradinski buk. Podatke o prvom kruzeru koji je uplovio u Šibenik pronašao je Darko Gulin, šibenski kroničar, koji se i sam zaputio na obljetnički izlet.

– Istraživao sam povijest prvog hrvatskog parobroda Melanie, koji je bio u vlasništvu Jadranskog rudarskog društva iz Šibenika. U novinama Giornale del Lloyd Austriaco otkrio sam da su 1844. godine iz Trsta , pored tih redovitih putničkih pruga, počeli organizirati izletničke turističke pruge prema Veneciji, Anconi, Puli i Šibeniku. Bio je to prvi brod kojim su u Šibenik došli isključivo turisti – kaže Gulin.

Izlet u povodu 175. godišnjice prvog kruzera u Šibeniku organizirali su turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Šibenika i Zadra te Javna ustanova Nacionalni park Krka.

– Na inicijativu Darka Gulina organizirali smo ovaj izlet u Skradin, rutom kojom su onovremeni gosti stigli u Šibenik pa posjetili Skradin i Skradinski buk. Pozvali smo i naše hotelijere, novinare, turističke agencije i vodiče, sve koji su vezani uz naš turizam. Početak organiziranog turizma u Hrvatskoj slavi se od otvaranja prve vile ‘Angioline’ u Opatiji 1844. godine, a sada i od prvog dolaska turističkog kruzera u Dalmaciju. Dužobalna linija je i ranije postojala, međutim njome su putovali tek rijetki turisti – priča Dino Karađole, direktor TZ grada Šibenika.

Gosti koji su 1844. godine iz Trsta stigli do Skradinskog buka bili su među privilegiranima koji su kršku ljepoticu obišli daleko prije proglašenja Nacionalnog parka i mogućnosti obilaska uzvodnih ljepota.

– Čak 140 godina prije proglašenja Nacionalnog parka Krka ljudi su bili zainteresirani da vide te ljepote, a naročito naš temeljni fenomen Skradinski buk. Vrijedno je obilježiti ovakvu veliku obljetnicu u vremenima kad iz dana u dan raste broj posjetitelja na Krki. Danas se trudimo organizirati posjećivanje i srednjeg i gornjeg toka Krke i da posjetitelji mogu vidjeti sve ljepote kojima raspolažemo, posebno svih sedam sedrenih barijera. Ovim putovanjem želimo zahvaliti svim našim suradnicima koji prenose priču o Nacionalnom parku Krka – kaže Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove NP Krka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.