Inicijativa '5 do 12'

FOTO/VIDEO Prosvjed šibenskih autoprijevoznika: ‘Ako ne bude dogovora morat ćemo gasiti tvrtke’

Šibenski privatni autoprijevoznici, s oko 25 vozila, pridružili su se mirnom prosvjedu Inicijative Povremenog Prijevoza Putnika ‘5 do 12’ vožnjom preko Meteriza, Poljane, Doma zdravlja, Pijace, Vidika sa završetkom na gatu Vrulje, zbog aktiviranja zadužnica leasing kuća. Koordinator inicijative Mario Pražen kaže kako se velika većina kolega koji se bave povremenim prijevozom putnika našli u velikim problemima u posljednja dva mjeseca zbog potraživanja leasing kuća.

– Prvi smo stali s poslom, a najvjerojatnije ćemo zadnji početi. Preskupa su nam sredstva rada, a leasing kuće barem do sada nemaju razumijevanja za novonastalu situaciju uzrokovanu koronavirusom. Moguće da su nekim klijentima na mjesec ili dva i odobrili nekakav moratorij međutim moratorij nam je potreban minimalno na godinu dana – ističe Pražen.

I sam vlasnik prijevozničke tvrtke koja je na tržištu već 22 godine, više od 50 posto voznog parka morao je odjaviti.

– Procedura odjavljivanja vozila koja su na leasingu je prevelika, tako da mi i dalje moramo plaćati rate te i osiguranje vozila. Većina kolega ni nema nikakve druge prihode osim toga, a trenutno živimo od naplate nekih prijašnjih poslova međutim to je vrlo tanko. Zahtijevamo dogovor o moratoriju leasing kuća i države na način kako je to dogovoreno s bankama naspram građanstva dok su pravne osobe malo zakinute – rezolutan je Pražen.

Nažalost, kako kaže Pražen, ako se dogovor ne postigne velika većina će morati ugasiti firme i poslati ljude na burzu, što će biti poslije ne zna.

– Svi smo manje ili više vezani na turizam i premda spadamo pod Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mišljenja sam da bi više trebali biti naslonjeni na Ministarstvo turizma – zaključuje Pražen.

Prijevoznici od vlade Republike Hrvatske traže postizanje dogovora s leasing kućama u smislu zamrzavanja glavnice i kamata na minimalno godinu dana, zatim osiguranje Europskih sredstava pomoći, žurno odobravanje sredstava za likvidnost te produljenje mjera za spas radnih mjesta za minimalno 3 mjeseca, piše u priopćenju koje smo objavili u srijedu.

Inače, osim u Šibeniku, prosvjed je održan u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Puli i Dubrovniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.