FOTO/VIDEO Biskup Bogdan o strukturama grijeha: Ne smijemo Lijepu Našu prepustiti onima kojima je Domovina u džepu!

Procesijom gradom i svečanom misom na Trgu Republike Hrvatske u Šibeniku je proslavljen blagdana sv. Mihovila, zaštitnika grada i Šibenske biskupije. Uz nazočnost brojnih biskupa te šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa i biskupa Tomislava Rogića, misu je predvodio vojni ordinarij Jure Bogdan.

Okupljenim vjernicima, među kojima su bili i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić sa suradnicima, monsinjor Bogdan poručio je da stave sebe i svoje obitelji, svoj grad Šibenik i domovinu Hrvatsku pod zaštitu svetoga Mihovila jer su vjera, ufanje i ljubav neuništiva snaga u svim životnim izazovima i borbama.

mihovil6

– Svaki posjetitelj Šibenika ostaje zadivljen bogatom povijesnom i kulturnom baštinom ovoga grada i srdačnošću njegovih stanovnika. Ovu simfoniju mora, kamena i ljudi gradili su kroz mnoga stoljeća toliki naraštaji Šibenčana svojom požrtvovnošću i darovitošću, nadahnuti i nošeni kršćanskom vjerom. O tome nam govori vijenac s isklesanim ljudskim glavama koji krasi katedralu sv. Jakova, poručio je biskup Bogdan, podsjetivši na sinova i kćeri ovoga grada koji su se isticali svetošću i krepošću, Nikola Tavelić, majku Klaru Žižić, oca Antu Antića te biskupe Ćirila Banića, Josipa Arnerića i Srećka Badurinu.

Monsinjor Bogdan je naglasio kako je već od samog svojega početka pa sve do smrti ljudski život okružen zaštitom i zagovorom anđela.

– Sveto Pismo govori o različitim vrstama anđela, a osobito ističe arkanđele Mihaela, Gabriela i Rafaela. Tako danas, kao zaštitnika grada Šibenika, slavimo arkanđela Mihaela, –  Mihovila. Prolazeći Šibenikom nailazimo na kameni lik svetoga Mihovila s latinskim natpisom koji na hrvatskom jeziku glasi ovako: ‘Mene ne štite ni visoke zidine ni more / koje me s obje strane okružuje, / mene čini sigurnim u svako doba / zaštita moga gospodara čiju sliku uklesanu / vidiš u ovom mramoru.’ Ovaj natpis ne spominje Mihovila imenom, nego upućuje na mramornu sliku, i time na osobu koju slika predstavlja i čiju nazočnost možemo iskusiti. Bez ovakvoga osobnog susreta, vjera postaje apstrakcija, umjesto da bude izvor i temelj života, kazao je Jure Bogdan.

mihovil3

U svojoj propovijedi monsinjor Bogdan nije zaobišao ni aktualne probleme kako Hrvatske tako i Šibenika.

– Nas, kao kršćanske vjernike i građane lijepe naše,  žalosti i boli kada se u našoj Domovini pojavljuje neodgovoran odnos prema nacionalnoj i privatnoj imovini; kada se radnicima uskraćuje zaslužena i pravedna plaća; kada se naše mlade doslovno gura da pokupe stvari i otiđu u strani svijet. Ne možemo i ne smijemo prepustiti Lijepu Našu onima kojima Domovina nije u srcu nego u džepu, oštar je biskup Bogdan.

Naglasio je kako nitko nije amnestiran od rada na općem dobru te kako su nam potrebni kvalitetno obrazovanje i odgoj za djecu i mlade, otvorenost životu, kultura života a ne smrti, zaštita obitelji, siguran posao i pravedna plaća za radnike.

mihovil2

– Od svetoga Mihovila možemo naučiti kako se suprotstavljati zlu i strukturama grijeha. Ugledajmo se u vrline ovoga svetog arkanđela: poštenje i čestitost, hrabrost i jakost, promicanje dobra i suzbijanje zla, blagost i susretljivost prema nevoljnima i potrebnima, a otpor i nepotkupljivost u suočavanju sa strukturama zla i grijeha, kazao je vojni ordinarij Jure Bogdan u propovijedi svečane mise na prepunom trgu kraj šibenske katedrale u povodu proslave blagdana sv. Mihovila.

mihovil4 mihovil5 mihovil7 mihovil8 mihovil9 mihovil10 mihovil11 mihovil12 mihovil13 mihovil15 mihovil16 mihovil18 mihovil20 mihovil21 mihovil22 mihovil23 mihovil24 mihovil25 mihovil26 mihovil27 mihovil28 mihovil29 mihovil30 mihovil31 mihovil32 mihovil33 mihovil34 mihovil35 mihovil36 mihovil37 mihovil38 mihovil39 mihovil40 mihovil41 mihovil42 mihovil43 mihovil44 mihovil45

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.