VIDEO Kolinda Grabar-Kitarović u Šibeniku: ‘Problemi nisu mali, ali s više zajedništva ih možemo riješiti’

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je konačno u Šibeniku, u svom Privremenom uredu. To je kazala nakon što su je uvodnim riječima pozdravili šibenski gradonačelnik Željko Burić i župan Goran Pauk.

– Eto me napokon ovdje. Eto me konačno među vama, u gradu za koji sam vezana i obiteljski. Zahvaljujem Srećku Perkoviću koji je podignuo zastavu i Kolu koji je otpjevalo himnu. Nacionalni parkovi Kornati i Krka i šibenska katedrala županiju čine poznatom izvan granica. Zauvijek ćemo pamtiti legendarne topnike sa Žirja, ali i uzvik ‘Obadva, obadva su pala’ – naglasila je predsjednica.

Drago joj je, nadalje, što će posjetiti škole, susresti hrvatske vojnike i vatrogasce koji su se prošlo ljeto borili protiv vatrene stihije. Posjetit će obitelji poginulih vatrogasaca, što je još uvijek bolno pitanje.

– Šibenik je pretrpio lošu privatizaciju. Svi moramo učiniti više kako bismo pokrenuli život, radna mjesta i životni standard u županiji. Nažalost, mladi nam odlaze iz Hrvatske za boljim plaćama i lakšim životom. Ovih dana predsjednik Vlade je rekao da je Vlada zbog izvanrednog stanja morala spasiti 40 tisuća radnih mjesta u Agrokoru. Prošle godine je iz Hrvatske iselilo 70 tisuća ljudi. Što je to, ako nije izvanredno stanje – upitala se predsjednica.

Decentrelazacija Hrvatske je, naglasila je, bitna. Nije isto živjeti u velikim gradovima, ili Unešiću, ili na Žirju. Država mora mjerama omogućiti više prihoda jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

– Kad govorimo o dostojanstvenom životu, želim podsjetiti na 300 tisuća blokiranih građana. Problemi nisu mali, ali optimistična sam. Vjerujem da ih možemo riješiti s više zajedništva i odlučnosti. Da konačno stavimo fokus na egzistencijalna pitanja i ravoj – poručila je predsjednica.

(Goran Pauk, Mario Marotti, Ana-Marija Crnica)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.