FOTO/VIDEO U Spomen parku na Šubićevcu odana počast strijeljanim antifašistima

Udruge antifašističkih boraca i antifašista Šibenika i Splita te izaslanstva Grada Šibenika i šibenskog SDP-a položili su vijence pod spomen obilježje strijeljanima u Spomen parku Šubićevac. U sjećanje na Radu Končara i još 42 strijeljanih antifašista okupljeni su položili karanfile na spomen ploču i betonske stupove uz koje su ih fašisti vezivali prije strijeljanja.

– Fašisti su strijeljali 15. svibnja 19. svibnja, ali i 19. kolovoza i 10. listopada 1941. godine. Nisu samo njih 43 bili žrtve fašista, nacista, četnika i ustaša. To je samo dio od 720 građana Općine Šibenik koje su zločinci strijeljali, objesili ili zaklali samo zbog toga što nisu bili s njima ili su simpatizirali Narodnooslobodilački pokret. Za više od 400 njih danas nema ni spomena. Ploče na kojima su bila njihova imena skinute su ili razbijene, njihova ih se sredina u najmanju ruku srami, kazao je Zoran Restović, predsjednik Udruge anifašističkih boraca i antifašista Šibenik.

restoviczoran1

Osvrnuo se Restović i na današnje tumače povijesti kojima su, kako je rekao, antifašisti najveći trn u oku.

– Za antifašiste Dalmacije tvrde da su bili prevareni od tamo nekih crnih komunista. Bili bi sretni da su svi poginuli Šibenčani na Sutjesci Srbi i tako ih prikazali kao one koji su ustali protiv legalne Nezavisne države Hrvatske. Ali nisu. Od 535 poginulih na Sutjesci, 468 su bili Hrvati, a komunisti 94. A ovih 729 im je teško objasniti, ubijeni su ih i Nijemci i Talijani kao i domaći fašisti, ustaše i četnici. Njih se neće sjećati ni Sabor ni predsjednica. Za njihovu komemoraciju neće se odvajati novac iz proračuna, ali za njihove krvnike hoće. Troškove putovanja svih 172 delegacije gradova i općina za Bleiburg platio je Sabor, kao da su Hrvatsku u ovim granicama stvorile Pavelićeve ustaše, a ne Titovi partizani, kazao je Restović i zaključio kako danas odaju počast svima onima koji su likvidirani bez mogućnosti obrane.

radekoncar9 radekoncar10 radekoncar11 radekoncar12 radekoncar13

radekoncar6

radekoncar1 radekoncar2 radekoncar3 radekoncar4 radekoncar5 radekoncar8

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.