Hrana i jelo kao točka razdora

Gari Capelli na Kongresu u Solarisu: ‘Štrajk ugostitelja nije realan’

‘Štrajk ugostitelja nije realno za očekivati, jer zbog smanjenja poreza s 25 na 13 posto ostavljen je prostor ugostiteljima za povećanje kvalitete usluge te povećanje plaća djelatnicima, a ne da smanjuju cijene u svojim objektima’, poručio je ministar turizma Gari Capelli na današnjem otvaranju 32. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika koji se održava u Amadria Parku.

Kongres organizira Hrvatska obrtnička komora i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, a na njemu će tijekom dva dana sudjelovati čitav niz stručnjaka koji će kroz različite panel rasprave, prezentacije i edukacije pokušati naći rješenja za izazove koji se stavljaju pred hrvatski turizam.

– Nedostatak kvalitetne radne snage je problem već duži niz godina, a trenutna vlada se uhvatila s tim u koštac. Sredstvima Europske unije od 500 milijuna kuna bit će oformljeni centri za kompetencije, a natječaji su tijeku. Za nadolazeću turističku sezonu odobreno je 30 tisuća kvota s tim da imamo pet tisuća u rezervi, a u pripremi je u novi zakon koji se odnosi na zapošljavanje stranaca te bi trebao biti do 1. travnja izglasan u Saboru. Uvijek je domaći djelatnik i njegovo znanje o Hrvatskoj bolje i kvalitetnije, a sve ostalo je trenutna potreba, s tim da ćemo mi imati šest ili sedam posto stranaca u turizmu dok jedna Austrija ima oko 45 posto – istaknuo je Capelli.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec naglasio je kako oni jedini konstantno rade na strukovnom obrazovanju te ističe kako je potreban jedinstven sustav u kojem će biti više prakse za djecu.

– Što se tiče definicije hrane želimo da to bude jasno i da se poštuje zakon, a ne da dodajemo i kategoriju ‘jelo’ s kojom restorani postaju ‘ovlašteni’ u oporezivanju. Naime, po definiciji hrane tu spadaju pivo, vino, kava i ostali topli napitci te da i oni kao hrana budu uključeni priču o smanjenju poreza. Uvođenje strane radne snage još uvijek je poželjna mjera, ali kažem više strukovnog obrazovanja bi trebalo potaknuti djecu i roditelje da uvide kako u turizmu ima novaca te prepoznaju tu našu granu kao budućnost. Glavni naši problemi su rad na crno, porezno opterećenje i radna snaga koja je ključ – govori Ranogajec.

Predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske Joso Smolić vidi šansu za poboljšanje kvalitete usluge u domaćim proizvođačima namirnica te u educiranim domaćim djelatnicima.

– To znači da je potrebno u vremenu koje je pred nama bolje se umrežiti s lokalnim proizvođačima namirnica, jer nam ove godine došlo preko 20 milijuna gostiju i potrebno je zadovoljiti potrebe sviju. U turizmu ima radnog vremena, ali moramo znati da je ono specifično i sezonskog karaktera i radimo u tom smjeru da ga bude sve više – zaključio je Smolić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.