General Gotovina širi kapacitete tunogojilišta kod Murtera: Počela javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš

Počela je Javna rasprava Studije o utjecaju na okoliš ‘Uzgajalište tuna kapaciteta 1.500 tona godišnje kod otoka Balabra u Šibensko-kninskoj županiji’, tvrtke Pelagos Net Farma koja je u suvlasništvu umirovljenog generala Ante Gotovine. Pelagos net farma još  od 2014. godine ima lokacijsku dozvolu na tom području akvatorija na kojoj je postavljeno osam kaveza za uzgoj tune na površini od 126 tisuće kvadrata, a sad traži proširenje za još 179.200 kvadrata i povećanje kapaciteta uzgoja za još četiri kaveza i maksimalno 1.500 tona ribe godišnje. Također, zbog povećanja kapaciteta na uzgajalištu očekuje se i povećanje broja zaposlenih na 15 do 20.

tuna

Inače, u prostorno-planskoj dokumentaciji Šibensko-kninske županije lokacija kod Balabre je udaljena 310 metara od obale i izvan je granica zaštićenog obalnog područja. Tvrtka Pelagos je 2015. godine u zadarskoj industrijskoj zoni Gaženica izgradila pogon za otkup, smrzavanje i uskladištenje proizvoda ribarstva odnosno sitne plave ribe u koji je ugrađena najmodernija tehnologija danskog proizvođača Sabroe.

Predstavnici tvrtke i izrađivača Studije o utjecaju na okoliš odgovarat će i na pitanja građana na javnom izlaganju koje će 19. prosinca biti održano u Murteru, a mišljenja, prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave.

Prema pisanju portala Antena Zadar trenutno se Gotovinina tunogojilišta nalaze na tri lokacije. U šibenskom akvatoriju, osim kod Balabre jedno je pored otoka Sita, a prošle godine dobio je i polje za uzgoj tuna kod otoka Lavdare Vele u zadarskom arhipelagu. Svu ribu izvozi u Japan.

Prema podacima Fine, Gotovina je lani zaposlio 20-ak novih radnika i njihov se broj popeo na približno 60. Prosječna plaća im je oko 5.300 kuna.

Naslovna fotografija: Goran Stanzl/PIXELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.