General Gotovina širi tunogojilište u murterskom moru

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Pelagos net farma, tvrtka u suvlasništvu Ante Gotovine, zatražila je od Šibensko-kninske županije povećanje obuhvata koncesije za uzgoj tuna u akvatoriju južno od otoka Balabre na području Općine Murter-Kornati. Planiraju povećanje kapaciteta uzgoja sa 600 na 900 tona tune godišnje.

– Koncesionara u maksimalnom kapacitetu ograničavaju odobrene kvote. Povećanje obuhvata koncesije u skladu je s lokacijskom dozvolom i studijom o utjecaju na okoliš, nije veće od 50 posto i nama je prihvatljivo za provedbu. Izmjenama se ne mijenja ni predmet ugovora o koncesiji tako da su ispunjeni svi uvjeti po kojima je postojeći ugovor moguće izmijeniti bez provedbe novog postupka davanja koncesije, pojasnila je Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj.

Studija utjecaja na okoliš potvrdila je prihvatljivost za okoliš na kapacitet od 1.500 tona godišnje, a zbog ograničenja kvotama, Gotovinina tvrtka planira uz postojećih osam dodati još četiri okrugla kaveza za uzgoj tuna čime bi godišnju proizvodnju povećali za 50 posto.

Gotovinina tvrtka priložila je i Studiju gospodarske opravdanosti povećanja kapaciteta uzgajališta tuna kraj Balabre, a planom poslovanja utvrđena su potrebna ulaganja u osnovna sredstva u iznosu od 11,2 milijuna kuna u roku od četiri mjeseca od dana sklapanja aneksa ugovora.

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja i postavljanja naprava za uzgoj tuna u akvatoriju južno od otoka Balabre na području Općine Murter-Kornati naći će se pred vijećnicima Županijske skupštine na sljedećoj sjednici sazvanoj za sljedeću srijedu.

Naslovna fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.