Glumac Ivo Gregurević preminuo u 67. godini života

Jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević preminuo je u 67. godini života, javlja HRT.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali 1952. godine. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.  S filmom ‘Ne naginji se van’ debitirao je 1977.  Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka Mećava u kojemu igra lik Ivana.

Vrsno tumači rabijatne i grube ‘narodske tipove’ poput otmičara u ‘Osuđenima,. Z. Tadića, konduktera u ‘Kraljevoj završnici’, Ž. Tomića i istražitelja u ‘Životu sa stricem’, K. Papića. U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film Čaruga, koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše. Tijekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U kazalištu je igrao u dramama: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje… Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji Duga mračna noć. Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak kazališnih predstava.

(Foto: Robert Anic/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.