Godišnje od raka pluća u županiji oboli 70, a u cijeloj zemlji 3.000 ljudi: Pušači će uskoro morati na CT preglede

Od raka bronha i pluća tijekom 2017. godine u Šibensko-kninskoj županiji umrlo je 17 žena i 53 muškarca. Na razini Hrvatske, godišnje od raka pluća oboli oko tri tisuće ljudi, a umre ih još toliko. Iz tog razloga Ministarstvo zdravstva pokreće novi Nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća 2019.-2023., koji bi smrtnost od raka pluća trebao smanjiti za oko 20 posto. Drugim riječima, godišnje bi od smrti bilo spašeno oko 600 osoba.

Nacionalni program trenutno se nalazi na e-savjetovanju, a trebao bi početi ove godine. Na preventivne niskodozne CT preglede koji zrače bitno manje od klasičnog CT-a, bit će pozvani aktivni pušači u dobi od 50 do 75 godina ili bivši pušači koji su prestali pušiti unutar 15 godina.

Novi list piše kako će uvjet za pregled biti pušački staž od minimalno 30 godina i količina cigareta od 30 kutija godišnje. Drugim riječima, na preventivni pregled pozvat će se 50-godišnjak koji je počeo pušiti u dobi od 20 godina ili ranije, a u prosjeku dnevno popuši najmanje 1,6 cigareta. Pušače koji su se ostavili cigareta prije više od 15 godina neće se pozivati na pregled, jer se smatra da je rizik od raka pluća kod takvih bivših pušača izjednačen s nepušačkom populacijom.

OHBP bolnica (4)

Od raka pluća godišnje u Šibensko-kninskoj županiji obolijeva 70 ljudi

Poznato je da  pušenje cigareta, uključujući i pasivno pušenje, predstavlja najvažniji uzrok obolijevanja, a rizik ovisi o životnoj dobi, intenzitetu pušenja i pušačkom stažu. Nakon prestanka pušenja rizik se smanjuje, ali se vjerojatno nikada ne vraća na normalu. Postoje i drugi čimbenici rizika poput izloženosti kancerogenim tvarima, no najveći rizik ipak predstavlja pušenje.

Pixabay
Pixabay

– Za muškarce rak bronha i pluća je iza ishemičnih bolesti srca drugi najčešći pojedinačni uzrok smrti, te zajedno sa ishemičnim bolestima srca uzrokuje da veliki broj muškaraca umire u godinama prije očekivanog trajanja života. Kod žena je osmi pojedinačni uzrok smrti, a kod ukupnog stanovništva predstavlja treći pojedinačni uzrok smrti – odgovor je Odjela javnozdravstvene medicine i promicanja zdravlja, koji djeluje pod Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, na upit Šibenskog portala o statistici kada je u pitanju obolijevanje i smrtnost od raka bronha i pluća u Šibensko-kninskoj županiji.

Hrvatski registar za rak posljednje podatke bilježi iz 2015. godine, a brojke su iste – od raka bronha i pluća godišnje u našoj županiji obolijeva 70 ljudi.

– Po podacima bolničke statistike, u 2017.  u našoj županiji rak bronha i pluća je sedmi po učestalosti razlog bolničkog liječenja – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Pixabay
Pixabay

Ministarstvo zdravstva dosad je pokrenulo tri Nacionalna programa za rak dojke i vrata maternice kod žena te za rak debelog crijeva u oba spola. Četvrti će biti usmjeren na rak pluća.

– S obzirom da novi Nacionalni program nije još donesen, Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije još nema službene naputke o provođenju programa. S druge strane, kampanje koje se tiču ranog otkrivanja raka dojke i vrata maternice kod žena te raka debelog crijeva u oba spola, doprinose podizanju razine znanja i svijesti o potrebi redovnih preventivnih pregleda, a učinak pojedine od njih, ili svih zajedno, teško je procijeniti – smatra Dulibić.

Odaziv na Nacionalne programe još uvijek nezadovoljavajuć

Najvažniji je, napominje Dulibić, svakodnevni i višegodišnji preventivni rad sa svakim pojedinim pacijentom.

– U porastu nam je broj osoba koje su uspješno motivirali njihovi obiteljski liječnici i ginekolozi da obave preventivni pregled. Međutim, odazivi na Nacionalne preventivne programe još uvijek nisu zadovoljavajući. Na preventivni pregled raka dojke odaziva se 45 posto žena, 27 posto ljudi odazove se na pregled debelog crijeva, te 35 posto njih za rak vrata maternice, ali pozivanje za taj pregled je obustavljeno – kaže Dulibić.

Boris Scitar/PIXSELL
Boris Scitar/PIXSELL

Kako bi se stanovništvo dodatno informiralo o Nacionalnim programima, redovno se organiziraju i kampanje, promocije i edukacije građana. Dio strategije svakako je i besplatni broj 0800 200 301 u županijskom Zavodu za javno zdravstvo koji svakim radnim danom od 7 do 15 sati mogu koristiti obiteljski liječnici, ali i osobe koje se žele informirati o programima ili promijeniti termin pregleda.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.