Goran Pauk bi rado u EU parlament. Ali bi putem do Bruxellesa mogao naići na nekoliko prepreka…

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Goran Pauk će biti kandidat HDZ-a za Europski parlament u svibnju sljedeće godine… Takva priča kruži po šibenskim političkim kuloarima već nekoliko mjeseci, a kako doznajemo, ona ima uporište u činjenici da je sadašnji šibensko-kninski župan itekako zainteresiran za odlazak u predstavničko tijelo preko 500 milijuna Europljana.

– Takvih ambicija imam, ali ta priča nije stranački sazrela da bih bilo što medijski komentirao – rekao nam je Pauk kad smo ga upitali je za interesiran za EU parlament.

Župan bi, dakle, volio biti jedan od 12 kandidata koje će HDZ istaknuti na svojoj listi. Njegova kandidatura definitivno nije nemoguća misija jer se kroz Zajednicu županija, na čijem je čelu dva mandata, Pauk profilirao na nacionalnoj razini.

Međutim, o svemu odlučuje premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji će nakon ‘summita’ Europske pučke stranke u Helsinkiju sljedeći tjedan početi slagati listu za EU parlament. A onda za tu svoju listu mora dobiti zeleno svjetlo od Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Maletić vs. Pauk?

Također, županijski HDZ, na čelu s Nediljkom Dujićem, županu neće biti prepreka u ispunjavanju njegovih političkih ambicija.

– Goran Pauk je kvalitetan kandidat, ali on dosad sa mnom nije o tome razgovarao. Ako izrazi želju, razgovarat ćemo. Budu li iz središnjice tražili naše mišljenje, izvršit ćemo kvalitetnu raspravu. Ipak, odluku o takvom nečemu ne donosim ja, već tijela županijske organizacije – istaknuo je Dujić koji dodaje da zna samo jednu osobu koja sa sigurnošću ne želi u Bruxelles, a to je on.

No, unatoč dobrim šansama, Pauk bi u svojim ambicijama mogao naići na nekoliko problema. Prvi je što će gotovo sigurno na listi biti Ivana Maletić potpredsjednica stranke, Šibenčanka rođenjem, koja je dosta popularna u nacionalnim, ali i stranačkim okvirima, posebice u pitanjima ekonomije. Plenković i ona su bili jako bliski, politički i privatno, no puklo je prije nekoliko mjeseci. Tada se zbog ratifikacije Istanbulske konvencije i afere Hotmail Plenkoviću zatresla pozicija, a Maletić ga je s nekoliko udaraca dobrano uzdrmala. Sigurno je da bi je on vrlo rado ostavio u Bruxellesu jer bi mu gotovo sigurno bila stranačka opozicija u Zagrebu.

Prijevremeni izbori? Ne, hvala

Tu je problem za Pauka, govore nam naši sugovornici dobro upoznati s prilikama u HDZ-u, što bi Plenković imao na listi dvoje ljudi iz Šibenika. Krešimirov grad zasigurno nema toliku političku snagu, a i puno je HDZ-ovaca željnih Bruxellesa i Strasbourga…

Međutim, veći je problem kako kvalitetno riješiti problem šefa Županije jer, prema postojećim zakonima, Pauka bez izvanrednih izbora može naslijediti prvi dožupan tek nakon dvije godine mandata. HDZ-u se, naravno, ne ide na prijevremene izbore kada imaju prilično komotnu situaciju u Županiji.

– Izbori za župana su bili u šestom mjesecu, a za EU parlament dvije godine nakon, ali u petom mjesecu. Postoji mjesec razlike. No i to se može dosta lako riješiti tako da Pauka, na primjer, netko zamijeni u parlamentu šest mjeseci ili možda pune dvije godine – kazao nam je naš sugovornik.

EU ‘El dorado’ parlament

Goran Pauk ima prolaz na listu, ali pitanje je pod kakvim uvjetima i na kojoj poziciji. Iz Dujićevih izjava vidljivo je da on nema nikakvih problema s Paukovim odlaskom. Ništa čudno jer se dugo vremena, doduše na kapaljku, mogu čuti priče o njihovim igrama moći.

Zanimljivo je da je Pauk prilično neokrznut prošao kroz dvije teške afere. Onda kad je rekao da mu je županova plaća od preko 16 tisuća kuna mala i kada je pričao o iznimno negativno konotiranom ‘uhljebljivanju’. U prilog mu svakako ide što je jako potkovan na području regionalne i lokalne politike gdje mu nema ravnog u Hrvatskoj, a i to što dobro govori engleski jezik. Nije desničarski nastrojen HDZ-ovac, već pripada liberalnijem krilu, a to bi mu itekako moglo pomoći da se dočepa EU parlamenta i preko šest tisuća eura mjesečno na tekućem računu.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.