Grad i APN nastavljaju plodnu suradnju. U Šibeniku će biti novih POS stanova

Arhiva/Polaganje kamena temeljca za gradnju POS stanova na Šubićevcu

POS ide dalje! Epilog je to sastanka šibenskog gradonačelnika Željka Burića i predstavnika Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Naime, prošli tjedan je, kako doznaje Šibenski portal, dogovoreno da će APN raspisati natječaj za gradnju novih stanova, odnosno natječaj za investitore koji na raspolaganju imaju vlastiti teren s kompletnom infrastrukturom. Kao nova lokacija za 150-ak stanova spominju se Meterize, a odnedavno i pojas kod crkvice svete Mare na Vidicima.

– Dogovorili smo s APN-om raspisivanje novog natječaja za gradnju jednog ili više objekata sa stanovima. Oni koji imaju zadovoljavajuću površinu spremnu za gradnju, mogu se javiti. Ako su investitori na Meterizama riješili svoje probleme, onda će i oni konkurirati – kazao nam je Burić.

Šibenčanima, posebice mlađima, trebaju jeftiniji kvadrati, ističe gradonačelnik jer evidentno je da na listama postoji značajan broj mladih ljudi koji ispunjavaju elemente za kupovinu stana.

– Sretan sam što mi kao gradska uprava činimo sve da dođe do još jedne realizacije POS-a. To je naš način da se borimo protiv iseljavanja i ‘ostavimo’ mlade ljude u našem gradu – naglasio je šibenski gradonačelnik.

Podsjetimo, priča o POS-ovim stanovima zakotrljala se još prošle godine pred izbore kada je, umjesto Meteriza, odabrana lokacija na Šubićevcu. U tijeku je gradnja 148 stanova koji bi trebali biti useljeni kroz manje od dva mjeseca.

Međutim, nakon tri kruga prodaje ostalo je šest stanova koje je naposljetku, u dogovoru s APN-om, kupilo Ministarstvo hrvatskih branitelja te će ih dodijeliti braniteljima koji imaju neriješeno stambeno pitanje. APN, naime, ima pravo disponirati stanovima u slučaju da, u šest mjeseci od početka gradnje, oni nisu prodani. U gradskoj upravi s time su se složili, no nakon kritika su oprezno izišli u javnost s tezom da će povući svoju suglasnost ako nije bila poptovana procedura. No, bila je.

Sve u svemu, na tri pročišćene liste je bilo čak 542 kandidata koji su bili zainteresirani za jeftinije kvadrate koji ne smiju ići preko cijene od 1.100 eura po kvadratu. Kako je riječ o novogradnji, a prosječna cijena kvadrata stana u Šibeniku je preko 1.400 eura, onda ni ne čudi velik interes. Također, benefit kupnje POS-ovog stana je i u kreditiranju, jer vlasnik na 30 godina kreditiranja stana sveukupno vrati još tridesetak posto kamata, što je prilično povoljno. To je moguće jer država s jednom trećinom sufinancira projekt.

Slučaj branitelja u POS-ovim stanovima. Grad će povući svoju suglasnost ako APN nije dobro proveo proceduru

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.