Veliki projekt zapeo na maloj ribici

HDZ i SDSS izglasali županijski proračun. Za Lozu i SDP on nije razvojni

Proračun Šibensko-kninske županije, za koji su SDP i Loza ustvrdili da nije razvojni te ga ne mogu podržati, usvojen je s 23 glasa na danas održanoj sjednici županijske Skupštine. Proračun za sljedeću godinu težak je 816 milijuna i 97 tisuća kuna i 27 posto je veći od ovogodišnjeg zbog uključivanja rashoda za plaće i ostalih rashoda za zaposlene osnovnih i srednjih škola u njihove financijske planove koji su sastavni dio županijskog proračuna. Planirana visina prihoda je 763,8 milijuna kuna, što je za oko 130,8 milijuna kuna ili 21 posto više u odnosu na posljednje izmjene ovogodišnjeg proračuna.

Josip Sučić iz Loze ustvrdio je kako je županije u zadnjih deset godina napustilo 12 tisuća ljudi što dovoljno govori o proračunu.

– Jedan od razloga je upravo to što se svake godine donosi proračun koji nije razvojni, koji nema demografskih pogodnosti za ljude koji tu ostaju živjeti. Mislim da je milijun kuna za razvoj poljoprivrede malo i znamo da je u našoj županiji prije bilo registrirano negdje do pet tisuća obiteljskih gospodarstava. Nezavisna lista Loza ovakav proračun neće podržati. Žalosno je što o navodnjavanju Petrovog polja u proračunu nema niti jednog slova – kazao je Sučić.

Župan Goran Pauk odgovorio mu je kako proračun iz godine u godinu raste i kako nastoje pokrenuti pozitivna demografska kretanja, što je dug put na kojem ne posustaju.

– Nije poljoprivreda u proračunu samo s milijun kuna, spomenuo sam maloprije projekt od 80 milijuna kuna koji je valjda u korist poljoprivrede, ako se radi o navodnjavanju. Od Petrovog polja nismo nikad odustali, ali ne možemo provesti Studiju utjecaja na okoliš koja će dokazati  zaštićena vrsta Dalmatinske gaovice neće biti ugrožena sa izradom akumulacije na Petrovom polju. Trenutno je situacija takva da ne možemo dalje s onakvim projektom koji smo zamislili i željeli realizirati, ali ne odustajemo od Petrova polja na bilo koji način – kazao je Pauk.

Lozinog Tomislava Čolaka zanimalo je što znači stavka od 200 tisuća kuna za arerodrom Pokrovnik, na što mu je župan pojasnio da je županija odustala od iščekivanja da im netko treći pomogne u tom projektu i sama osigurala novac za izradu idejnog projekta i dozvola.

– Za promidžbu Ureda župana izdvaja se 820 tisuća kuna, a za gospodarstvo 900 tisuća kuna, za turizam 700 tisuća kuna. Kao da je PR jednako važan kao i gospodarstvo. Moglo se na uštrb PR-a pokazati nekakvu štednju u korist, primjerice, projekta navodnjavanja – rekla je Anita Jakšić iz SDP-a.

Marka Mačukata s Nezavisne liste Stipe Petrine zanimalo je kada će županija planirati novac za otkup zemljišta na kojem je škola u Vodicama, dodajući kako veći dio zemljišta čini crkveno zemljište.

– Taj se postupak vodi na sudu i nemamo namjeru prejudicirati bilo kakvu presudu. Postoji nekakva privatna inicijativa i mišljenje te dokazivanje da je to zemljište ili dio zemljišta njihov, a postoji i sudski postupak koji to u konačnici rješava. Postupit će se po pravorijeku suda, bez obzira platili to mi, ministarstvo preko nas ili na neki treći način – rekao je Pauk

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.