‘HDZ je najjača snaga u Hrvatskoj, nećemo popustiti političkim demagozima’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

HDZ je uvjerljivo najjača politička snaga u zemlji i jedina stranka koja ima kapacitet višerazinskog upravljanja Hrvatskom. Moramo dati snagu duhu partnerstva između središnje razine vlasti te lokalne i područne samouprave, a u proteklih godinu i pol dana uspostavljena je iznimno uspješna suradnja., kazao je danas u svom obraćanju predsjednik HDZ-a i  premijer Andrej Plenković prije početka konferencije pod nazivom ‘Lokalna i područna samouprava u Hrvatskoj – reforma, financije i razvoj’ koja se održava u Solarisu. Riječ je o panel diskusiji na kojoj sudjeluju HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici općina koji čine pola svih dužnosnika takvog tipa u Hrvatskoj.

– Današnji paneli su raspoređeni u dva segmenta. Jedan je u zakonodavnom okviru radi jačanja kvalitete učinkovitosti uprave koja bi trebala biti još bolji servis građanima. Drugi dio odnosi se na financiranje lokalne samouprave – kazao je Plenković te poručio dvjestotinjak sudionika konferencije kako su mnogi reizabrani i u političkom smislu se prate. Prema njegovim riječima, nikad nije bila bolje postavljena situacija za jedinstveno djelovanje glede kalendara.

– Pratimo razvoj hrvatskih županija, a među zadnjih pet četiri su slavonske. Iznenađuje me želja drugih županija da omogućimo kvalitetnu realizaciju projekata. Činjenica je da smo u gospodarskom smislu dali dosta povoljnih kredita i financijskih injekcija. Želim naglasiti važnost razvoja hrvatskih otoka. Imamo zakonski okvir koji je star 20 godina. Koncept pametnih otoka je dio naše politike, kao i investiranje u ribarstvo, turizam, malo poduzetništvo, da bismo bili što konkurentniji – rekao je Plenković.

Dodao je da u Hrvatskoj vlada kontinuirani nihilizam, pesimizam i anarhizam, ali oni su tu da taj trend okrenu.

– Treba svakog dana gledati što smo mi konkretno napravili. Vi ste svi glasnogovornici, veleposlanici, što god želite. Pogledajte samo u zadnjih par tjedana koliko smo napravili. Nabavili smo borbene zrakoplove, dug autocesta smo reprogramirali. Uspjeli smo pregovarati refinanciranje duga tako da 50 milijuna eura godišnje štedimo – naglasio je šef HDZ-a te dodao postoje političke inicijative koje idu na razgradnju sustava te čak i teže ka nefunkcionalnom sustavu.

Slično je govorio i glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo da se pojavljuju raznorazne inicijative koje bi željele razgraditi sustav. Hrvatska, dodao je, počiva danas na političkoj stabilnosti koji generira HDZ.

– Nemojmo nasjedati na takve priče. One imaju za cilj da se pokušaju afirmirati oni koji na izborima ne mogu dobiti više od jedan ili dva posto. Čvrsto ćemo se boriti za političku stabilnost. Dosta je demagogije, obmanjivanja javnosti. Ovako se danas rješavaju problemi koje imamo, radeći, tumačeći i objašnjavajući. Mi ćemo nastaviti na taj način, nećemo popustiti demagozima – poručio je Jandroković, očito se referirajući na Živi zid, prema posljednjim anketama, treću političku snagu u državi.

Glavni tajnik HDZ-a imao je želju osvijesti snagu HDZ-a. Ovdje su danas članovi Vlade, zastupnici u Hrvatskom saboru, ima vas HDZ-ovih župana i gradonačelnika, načelnika – jednako kao i svih ostalih u Hrvatskoj.

– Zamislite sastanak ove vrste bilo koje druge stranke. Bit će dovoljna mala soba, nas je ovdje 250. Snaga HDZ-a može se mjeriti s onom kakvu smo imali devedesetih godina. Uz snagu ide velika odgovornost koje moramo biti svjesni. Hrvatska je danas zemlja koja ekonomski napreduje. Dalmacija živi i vidljiv je napredak. Moramo biti svjesni toga koja je odgovornost na nama. Mi smo kralježnica sustava. Mi upravljamo Hrvatskom, vodimo je i usmjeravamo – poručio je Jandroković.

Tema današnje konferencije je iznimno bitna jer otvara čitav niz mogućnosti korištenja EU sredstava, rekao je Jandroković.

– Radi se o milijardama eura, a neki kažu da treba napustiti Europsku uniju. Jesu li svjesni gubitka milijardi eura, gubitka radnih mjesta. To znači ne izgraditi Pelješki most, izgubiti stotine milijuna eura za nezaposlene, za poljoprivredu – podsjetio je glavni tajnik HDZ-a.

Inače, konferenciju su organizirali Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Konrad Adenauer Stiftung, a na njoj sudjeluju i Michael Lange, voditelj njemačke zaklade za Hrvatsku i Sloveniju. Također, u Solarisu su i predsjednici zajednice županija, gradova i općina Hrvatske. O lokalnoj upravi govori i Wolfgang Schuster, bivši gradonačelnik Stuttgarta, ministri Lovro Kuščević, Zdravko Marić, Gabrijela Žalac i Tomislav Tolušić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.