HGSS primljen u svjetsku organizaciju koja okuplja sve one koji se bave spasilačkim psima

Početkom godine HGSS je službeno primljen u IRO, International Rescue Dog Organisation, međunarodnu organizaciju koja na svjetskoj razini okuplja sve spasilačke klubove, društva i udruge koje se bave spasilačkim psima. Veliko je to priznanje za HGSS i njegovu Komisiju za potrage i lavine, temeljen na višegodišnjem kontinuiranom i kvalitetnom radu s potražnim psima i njihovim vodičima.

Hrvatska je tako dobila još jednog predstavnika u IRO-u, organizaciji koja postoji već 25 godina i koja sad ima 122 članice iz 43 zemlje svijeta. Kao krovna udruga svojim članicama IRO omogućava i organizira međunarodne tečajeve, razmjenu iskustava, organizaciju spasilačkih ispita te stalno obrazovanje po INSARAG-u, objavio je HGSS.

Od kada je UN 1991. osnovao INSARAG i inicirao klasifikacijski proces za USAR timove kako bi osigurao kvalitetu rada, do danas IRO neumorno radi na poboljšanju kvalitete rada pasa i vodiča.

Psi koji imaju IRO certifikate su se dokazali u brojnim spasilačkim akcijama diljem svijeta. Zahvaljujući profesionalnom i specijalističkom treningu, potražni timovi IRO-a su optimalno pripremljeni za rad u svim hitnim situacijama. Uzimajući u obzir superioran pseći njuh, potražni psi mogu uspješno locirati poziciju unesrećene osobe s velikom preciznošću. Čak i u današnje vrijeme, koje bilježi izuzetan tehnološki napredak, psi su nezamjenjivi resurs u svim akcijama spašavanja. Uz njuh psi posjeduju agilnost, izdržljivost i nepresušan radni nagon. Upravo zbog tih kvaliteta organizacija UN koja izdaje svjetske smjernice za međunarodna spašavanja, stavlja velik naglasak i na rad spasilačkih pasa.

Primanje HGSS-a u članstvo IRO-a iznimno je važno i zbog podizanja kvalitete sustava civilne zaštite, posebno u situacijama potraga i spašavanja u velikim katastrofama

Foto: HGSS

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.