HND osuđuje prijetnje novinarima zbog izvještavanja o samoubojstvu Praljka

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je danas prijetnje upućene novinarima i medijima, uključujući i prijetnje smrću, zbog izvještavanja o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubojstvu koje je general Slobodan Praljak počinio u sudnici Haškog suda.

‘Glavna meta napada su novinari i mediji koji su istaknuli nedvojbenu činjenicu da su optuženici, uključujući generala Praljka, pravomoćno osuđeni za ratni zločin.

HND također osuđuje i ponašanje onih novinara i medija koji su prekršili temeljna etička i profesionalna načela objavljujući o ovoj temi senzacionalističke sadržaje te onih koji koristeći populističku retoriku služe političkim ciljevima, a ne javnom interesu uključujući javni medijski servis HRT.

Nedopustivo je i krajnje opasno korištenje presude Haškog suda i samoubojstva generala Praljka za poticanje nacionalističkih strasti i širenje mržnje.

Još jednom podsjećamo da politički vođe u Hrvatskoj izbjegavaju osuditi napade na novinare koji odgovorno rade svoj posao, a dio političara čak i sudjeluje u tim napadima istovremeno podržavajući novinare i medije koji krše etička i profesionalna načela’, piše u priopćenju HND-a kojeg potpisuje predsjednik Saša Leković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.