Horvatinčić kriv za smrt Talijana! Osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora

Tomislav Horvatinčić osuđen je na Općinskom sudu u Šibeniku za smrt talijanskog bračnog para Salpietro. Sudac Ivan Jurišić koji je predsjedavao Sudskim vijećem izrekao mu je kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora.

U kaznu će mu biti uračunato mjesec dana koje je proveo u pritvoru, a dobio je i zabranu upravljanja svim motornim vozilima pet godina, te mora platiti 190 tisuća kuna troškove sudskog postupka. Nadalje, sudac je tijekom čitanja presude poručio kako Horvatinčić nije postupao u skladu s propisima i pravilima navigacije i zaštiti ljudskih života, uključio je autopilot i maksimalnu brzinu, te tako uzrokovao ozljede od kojih su na mjestu nesreće umrli talijanski supružnici Salpietro.

– Nije postupao u skladu sa zakonom. S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao put plovidbe. Udario je punom brzinom u jedrilicu sa zastavom Italije. Lomeći dijelove jedrilice prešao je preko nje te zadao talijanskim supružnicima višestruke ozljede od kojih su trenutno preminulu – kazao je sudac Jurišić nakon čega je počeo opisivati ozljede Talijana koji su naposlijetku preminuli.

Također, sudac Ivan Jurišić u obrazloženju presude rekao je kako iz provedenih vještačenja proizlazi da ne mogu potvrditi niti isključiti postojanje sinkope, budući da je cijeli događaj neposredno nakon nesreće Horvatinčić opisao i skicirao.

– Nema sumnje da je optuženi postupao s neizravnom namjerom. Nije motrio, uključio je autopilota i vozio punom brzinom što je završilo pogibijom talijanskih nautičara. Bio je svjestan da takvim ponašanjem može ugroziti druge sudionike na što je pristao – rekao je sudac Jurišić.

Zabrana upravljanja svim motornim vozilima obrazložena je Horvatinčićevim ranijim prometnim prekršajima i ‘visokim stupnjem grubosti u kršenju prometnih pravila’.

Na presudu može podnijeti žalbu u roku od 15 dana.

Inače, kontroverzni poduzetnik nije se pojavio na Općinskom sudu. Na presudu su stigli njegovi odvjetnici Veljko Miljević i Branko Baica, ali Horvatinčić se nije pojavio, javlja naš reporter s mjesta događaja.

odvjetnik miljević odvjetnik

(M. Marotti, A.M. Crnica)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.