Hrvatska slavi Dan neovisnosti. Znate li što se dogodilo 8. listopada 1991.?

Hrvatska danas obilježava Dan neovisnosti, dan kada je prije 28 godina u dramatičnim okolnostima Sabor donio povijesnu odluku o raskidanju svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

Odluku o neovisnosti Sabor je donio jednoglasno, a pročitao ju je tadašnji potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

‘Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ’, kazao je tada Šeks i dodao da je zadaća Vlade i svih Hrvata oživotvoriti tu odluku i obraniti hrvatsku nacionalnu samostalnost, suverenost i neovisnost.

Hrvatska, naime, od 8. listopada 1991. godine nije više smatrala legalnim ni legitimnim niti jedno tijelo bivše države, kao ni njene pravne akte.

Ta saborska odluka donesena je nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Drugim riječima, tada je odluka odgođena za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica održana 8. listopada 1991. godine u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.