Hrvatska zajednica županija nagrađuje: Pošaljite fotografiju, video ili sastavak i osvojite GoPro kameru

Hrvatska zajednica županija prošli je tjedan otvorila kreativni natječaj EU2ME kojim se želi potaknuti mlade da sami stvaraju i razmišljaju o Europskoj uniji, kao i svim pozitivnim aspektima koje je članstvo u Europskoj uniji donijelo Republici Hrvatskoj. Ovaj kreativni natječaj dio je projekta CROSSOVER kojeg Hrvatska zajednica županija provodi u sklopu programa Europa za građane.

Na natječaj se mogu javiti svi mladi od 16 do 30 godina koji s prebivalištem na području Europske unije. EU2ME omogućuje mladima široki kreativni izražaj, a nagrade će se dodijeliti u tri kategorije i to najbolja fotografija, najbolji video i najbolji sastavak. Svaki autor može sudjelovati u jednoj ili više kategorija. Na kraju kreativnog natječaja, bit će dodijeljene tri glavne nagrade (GoPro Hero 7 white kamera), odnosno po jedna kamera za najbolji rad u svakoj od kategorija (najbolja fotografija, najbolji video, najbolji sastavak).

Od mladih se očekuje da svojim fotografijama, video uratcima ili sastavcima odgovore na jedno ili više sljedećih pitanja: Što je to Europska unija?, Što Europska unija čini za mene?, Gdje vidim budućnost Europske unije?, Zašto su mladima važni izbori za Europski parlament?, Koji su potencijalni izazovi Europske unije?, Što danas znači biti mladi Europljanin?, Zašto je moj glas bitan?.

Natječaj se zatvara u ponedjeljak 21. siječnja 2019. godine u 23.59 sati, a pravila sudjelovanja u natječaju možete pronaći na web stranicama Hrvatske zajednice županija.

Hrvatska zajednica županija od siječnja je jedan od 14 partnera uključenih u europski projekt CROSSOVER kojemu je cilj potaknuti mlade na promišljanje o političkoj odgovornosti. Osim što pridonosi razumijevanju Europske unije i njezinih institucija, projekt ima za cilj podizanje svijesti i interesa za aktivno građanstvo i građanski angažman na lokalnoj i na europskoj razini. Projekt će fokus staviti na razmjenu iskustava između članica s najvećim postotkom izlaska mladih na izbore za Europski parlament 2014. godine (Malta, Italija, Danska, Irska i Švedska) te onih s najmanjim postotkom (Češka, Hrvatska, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka).

Kako se približavaju izbori za Europski parlament, očekivanja građana prema Europskoj uniji postaju sve više i više orijentirana na budućnost. Istraživanja Eurobarometra pokazuju da 70 posto mladih Europljana smatra članstvo svoje zemlje u EU kao snagu u kontekstu globalizacije. Ipak, podaci o aktivnom sudjelovanju nisu baš pozitivni pa je tako postotak glasanja mladih u zemljama s najnižom stopom sudjelovanja na parlamentarnim izborima za 2014. godinu vrlo je nizak u usporedbi s ostalim dobnim skupinam.

Temeljna ideja projekta je razviti akcije koje mogu učinkovito riješiti nedostatak interesa za glasanje mladih na europskoj razini. Kako bi se ispravno riješio taj izazov, potrebna je promjena načina razmišljanja, a to se mora postići “zdravom” izloženost raspravama i aktivnostima o tome zašto je sudjelovanje presudno za budućnost Unije i njezine građane. Stoga, očekivani rezultati projekta su poboljšanje znanja i vještina mladih sudionika i unapređenje demokratskog angažmana potaknutog na europskoj razini, uglavnom kroz povećanje stope sudjelovanja na izborima za Europski parlament 2019.

(Foto: Ilustracija)

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.