Hrvatske šume Jadrijašima bi prodavale okućnice, ali ni sami ne znaju ‘pošto’

Hrvatske šume će ovih dana, temeljem odluke Uprave od 25. siječnja 2018. godine, objaviti Javni poziv za iskaz interesa za otkup zemljišta, odnosno okućnica na Jadriji.

Riječ je o zemljištu Hrvatskih šuma koje vlasnici kuća na Jadriji koriste već pet destljeća znajući da nisu vlasnici, a javnim pozivom, kao i prije desetak godina, nije određena cijena po kojoj će Hrvatske šume prodavati to zemljište aktualnim korisnicima.

Neki Jadrijaši, koji su već čuli ili vidjeli javni poziv, kontaktirali su Šumariju u Šibeniku te su nam se javili nezadovoljni odgovorima koje su dobili od službenika Hrvatskih šuma.

– Otišao sam na Šubićevac pitati što sad trebam napraviti i rekli su mi da na komadu papira napišem da sam zaintesiran za kupnju zemljišta te da navedem svoje kontakt podatke i katastarsku česticu kuće. Na moje pitanje hoće li od toga na kraju išta biti jer je gotovo isti poziv bio objavljen i prije desetak godina pa je sve palo u vodu, službenica mi je rekla kako je ovaj put ‘zaozbiljno’. Nisu me baš uvjerili jer na više pitanja nisu znali što bi mi rekli, pa mi sve izgleda kao još jedan pokušaj u stilu ‘ako prođe, prođe’, kazao nam je čitatelj koji je želio ostati anoniman.

jadrija-izbori-1

Na naš poziv Hrvatskim šumama nisu nam mogli ništa pobliže reći o tom javnom pozivu jer, kako nam je rekla sugovornica u Zagrebu, za njih je to nepoznanica pa su nas uputili na Split, a iz Splita smo upućeni na Ivanu Zoricu, stručnu suradnicu za javnu nabavu Hrvatskih šuma u Šibeniku.

– Točna je informacija da će vrlo brzo biti i službeno objavljen Javni poziv za iskaz interesa za otkup okućnica na Jadriji. Rok za prijave građana bit će 90 dana i vjerujem da je to dovoljan rok. Neki građani nam se već javljaju i podnose zahtjeve, kazala je Zorica.

Na pitanje o prošlom pokušaju prodaje koji nije realiziran Zorica nam je to protumačila promjenama u upravi Hrvatskih šuma, nakon kojih nova uprava više nije insistirala na provedbi prodaje zemljišta.

– I tada nije bio baš veliki interes. Te 2011. godine javilo se oko 150 vlasnika objekata na Jadriji, a ukupno ih ima 357. Tada je neka srednja procijenjena vrijednost zemljišta bila oko 70 eura po četvornom metru, a vjerojatno će sada biti i veća. Za sada nemamo određenu cijenu, rekla je Zorica.

Zanimalo nas je i što će biti s onima koji ne iskažu interes za kupnju ili kojima će u konačnici biti preskupo otkupiti okućnicu po tržišnoj cijeni zemljišta.

– Ni mi se još nismo suglasili oko svega toga. Što i kako, tek ćemo se dogovarati jer ne bi bilo u redu da jedni otkupe terene, a drugi, koji to ne naprave, ostanu u statusu u kojem su i sada. Vjerojatno ćemo uvesti nekakvu naknadu za korištenje ili odrediti iznos zakupnine koji će morati plaćati Hrvatskim šumama, kaže Zorica.

Hrvatske šume planiraju na ovaj način prodati skoro 89 tisuća kvadrata na Jadriji za koje će angažirati geodeta i sve troškove pripremnih radnji za prodaju uključit će u cijenu koju će ponuditi potencijalnim kupcima.

– Ne znam koliko će na kraju sve to koštati, ali bi voljela da mogu, nakon legalizacije, riješiti i to pitanje okućnice. Malo mi je čudno što pedesetak godina nitko nije reagirao, a sada nam nude otkup po tržišnoj cijeni jer tih nekoliko kvadrata oko moje kuće realno nikome ne vrijedi toliko i za Hrvatske šume ti prostori među kućama su neupotrebljivi. Vidjet ću, ako ponude neku mogućnost otkupa na rate možda se i odlučim na to, rekla nam je jedna ‘stara Jadrijašica’ ne želeći da joj objavimo ime.

Tako će u konačnici cijena terena biti zbroj tržišne cijene zemljišta, ovisno o lokaciji, po procjeni sudskog vještaka i svih ostalih troškova, geodeta, vještaka i objava u pripremi same prodaje.

Odluka o raspisivanju Javnog poziva za prodaju okućnica na Jadriji rezultat je nedavnog sastanka Krunoslava Jakupčića, prvog čovjeka Hrvatskih šuma s gradonačelnikom Šibenika Željkom Burićem.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.