Još jedan uspješan projekt

Hrvatski paviljon na EXPO-u u Dubaiju s potpisom Šibenčanina Ante VrbanaFoto: Ministarstvo turizma

Arhitekt šibenskih korijena Ante Vrban, član je Real Grupe koja će po odluci Nacionalnog odbora RH izraditi idejno rješenje projekta s kojim će se Hrvatska predstaviti na najvećoj svjetskoj gospodarskoj pozornici i najposjećenijoj izložbi EXPO u Dubaiju od 20. listopada 2020. do 10. travnja 2021. godine, objavilo je Ministarstvo turizma.

Na drugom mjestu prema broju glasova je Zajednica ponuditelja Studio Putinja, a na trećem mjestu Zajednica ponuditelja Randić i suradnici.

Natječaj je, uz izradu idejnog rješenja, uključivao i njegovu implementaciju, održavanje i deinstalaciju. Hrvatska će se na izložbi EXPO Dubai 2020 koji će na jednom mjestu okupiti po prvi put sve svjetske zemlje te na kojem se očekuje preko 25 milijuna posjetitelja, predstaviti kao ‘Zemlja koja inspirira velike umove – inspiring great minds’, a hrvatski paviljon će s vanjske strane biti inspiriran prepoznatljivim crvenim kvadratima dok će unutrašnjost krasiti multimedijalni prikazi hrvatske prirodne i kulturne baštine uz pomoć hrvatskih izumitelja, umjetnika te drugih utjecajnijih ličnosti. Kroz predstavljanje najboljih domaćih inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca, sudjelovanje na EXPO-u pozitivno će utjecati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Nastup Republike Hrvatske na EXPO-u 2020 kao najvećem globalnom, nekomercijalnom događaju od velikog gospodarskog i kulturnog značaja pruža mogućnost pristupa tržištima Afrike, Azije, Europe, Amerike, odnosno pristup tržištima sa ukupno 3,2 milijarde potrošača.

Paviljon za hrvatsko predstavljanje nalazit će se unutar tematskog parka ‘Mobilnost’ dok će tema hrvatskog paviljona biti ‘Mobilnost uma’. Kroz tu temu Hrvatska će se moći predstaviti kao zemlja inovativnih projekata, ideja, izuma i kreativnih pojedinaca koji su zbog želje za izazovima i otvorenosti prema novome, ponekad uz malo resursa, postigli svjetsku prepoznatljivost.

Nakon završetka EXPO-a više od 80 posto izgrađenog prostora biti će prenamijenjeno i upotrebljavat će se u druge, već određene svrhe. Tematske četvrti postat će poslovni prostori namijenjeni tvrtkama i institucijama, glavni tematski paviljoni postat će logistički centar, centar za znanost i istraživanje i centar za održavanje evenata. Područje na kojem će se za vrijeme održavanja nalaziti smještajne jedinice za zaposlenike i posjetitelje postat će rezidencijalna četvrt.

Republika Hrvatska je od osamostaljenja sudjelovala na tri Svjetske izložbe: Hannover 2000., Aichi 2005. i Shangai 2010., te na dvije od tri Međunarodne izložbe u Lisabonu 1998. i u Zaragozi 2008. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.