HZZ i poslodavci: Obrazovni sustav i nezaposleni moraju reagirati na potrebe tržišta rada

Područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Šibeniku, u suradnji sa županijskom Regionalnom razvojnom agencijom, organizirao je danas okrugli stol za poslodavce o temi ‘Kompetencije za tržište rada Šibensko-kninske županije’. Okrugli stol organiziran je u okviru programa obilježavanja Europskog dana poslodavaca s ciljem informiranja poslodavaca o svim uslugama Zavoda za zapošljavanje te mogućnostima za nezaposlene koje im se mogu otvoriti suradnjom Zavoda i poslodavaca.

– Očekujemo dogovor oko nužnosti usklađivanja obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te ćemo pokušati promovirati neke mjere s kojima poslodavci mogu realizirati svoje potrebe i riješiti problem nedostatka radne snage. Naime, za sva deficitarna zanimanja iz područja ugostiteljstva, građevine, prometa, Zavod svake godine donosi plan obrazovanja prema potrebama tržišta rada, kazala je Maja Marčić, rukovoditeljica Odjela za tržište rada u HZZ-u.

maja marcic1

Uz ovaj okrugli stol, predstavnici Zavoda kroz ovaj tjedan će obilaziti poslodavce koje će dodatno informirati o svojim mjerama i uslugama, održat će i radionicu o samozapošljavanju te intenzivno grupno informirati sve nezaposlene o mogućnostima obrazovanja za tražena zanimanja.

– Glavni cilj svih aktivnosti je riješavanje problema nedostatka radne snage na tržištu i prilagodbe njihovih kompetencija, znanja i vještina potrebama tržišta, naglasila je Maja Marčić.

Na okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici Impol TLM-a, jednog od najvećih poslodavaca u našoj županiji koji konstantno traži nove, stručne radnike.

 

– Drago nam je što smo uspjeli popuniti broj radnika koji nam je u ovom trenutku potreban. Sezonu smo i mi osjetili kao svi dalmatinski poslodavci, međutim nakon sezone dobili smo veliki broj odgovarajućih životopisa. To ne znači da i dalje ne tražimo odgovarajuću radnu snagu tako da Impol TLM stalno prima otvorene molbe, kaže Danijela Troskot, prokuristica Impol TLM-a.

danijela troskot1

Mišljenja je da bi svakako trebalo širiti strukovna zanimanja u srednjoškolskom obrazovanju jer je vidljivo da i ostalim poslodavcima na našem području nedostaje konkretnih zvanja, poput zavarivača, bravara, brusača i tokara.

– Riječ je o zanatskim zanimanjima kod kojih bi trebala postojati veća suradnja poslodavaca i škola. Mi smo pokušavali uspostaviti kontakte, međutim to je proces koji traje i uistinu se nadamo da će cijeli srednjoškolski programi biti usmjereni prema potrebama tržišta rada. Dok tražimo srodne obrazovne strukture, mi i unutar Imopl TLM-a kroz naša mentorstva, uspijevamo obučiti naše nove radnike za poslove koji su specifični, poput upravljača ili valjača. Mi smo spremni, u suradnji sa školama, nuditi mogućnost praktičnog obrazovanja jer je ono što se pokazalo na razini cijele države da bi trebalo pratiti koja su to potrebna zanimanja na tržištu da bi se moglo uspostavljati razvoj daljnjih kompetencija u smislu prakse. Mi smo potpuno otvoreni za suradnju, razvoj, srednjoškolsku i fakultetsku praksu, naglašava Danijela Troskot.

Ovog trenutka Impol TLM traži diplomirane inženjere strojarstva i građevine, kadrove do kojih je trenutno teže doći, a sa stručnim srednjoškolskim zanimanjima uspjeli su popuniti svoje potrebe iz redova učenika koji izlaze iz strukovnih zanimanja u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.