I Šibenčani u raspravi o razvoju turizma u povijesnim jezgrama: Poljičak upozorio da gubimo naš identitet

Gorana Barišić-Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture iz Šibenika i Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture sudjeluju danas u Splitu na konferenciji ‘Razvoj održivog turizma u gradovima s povijesnom jezgrom’.

Poljičak je, prenosi Slobodna Dalmacija, istaknuo kako se traži izlaz kako ne bi postali žrtve tolikog turističkog ‘uspjeha’.

– Povijesne jezgre su temelj našeg identiteta, one predstavljaju našu povijest. Izdvojio bih nekoliko aspekata ovog problema. Jedan su socio-demografski procesi čiji su pokazatelji poražavajući. Naime, broj stanovnika u starim jezgrama se smanjuje, a stanovništvo koje ostaje stari. Na to se još nadovezao proces da oni koji ostaju tu živjeti daju svoje stanove u najam, pa i oni za vrijeme turističke sezone iseljavaju iz svojih stanova. Zbog toga i brojnosti turista koji nas posjećuju gubimo naš način života, identitet – rekao je Poljičak.

Proces turistifikacije koji je započeo još 70-ih godina prošlog stoljeća, podsjetio je Poljičak, tada je podrazumijevao sunce, more i obalu daleko od jezgre.

– No, dogodila se velika promjena gdje nam ljudi s fotoaparatima dolaze u povijesne jezgre opterećujući njezinu infrastrukturu i utječući na promjenu ritma naše svakodnevice. Rezultat? Gradske jezgre koje su podređene turizmu, a ne lokalnom stanovništvu. Pred nama je teška zadaća koja nije usmjerena protiv turizma, jer nam je potreban. Samo je pravo pitanje kakav – podvukao je Poljičak.

Na konferenciji će govoriti i državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, duborvački gradonačelnik Mato Franković, splitski Andro Krstulović Opara, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktor turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella, voditelj centra ‘Cvito Fisković – Split’ Joško Belamarić.

Cijeli tekst možete pročitati na stranicama Slobodne Dalmacije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.