Glasno 'NE'

I šibenske škole fotkama odgovaraju Plenkoviću: ‘On smatra da za 150 kuna trebamo odustati od naše borbe?!’

Srednja strukovna škola Šibenik/Facebook/Podrška roditelja nastavnicima u štrajku

‘Vlada sada nudi povećanje osnovice plaće za tri posto. Ako mi i dalje imamo taj niži koeficijent i pomnožimo ga s osnovicom, povećanje u bruto plaći nam je oko 240 kuna. Odbijte porez, prirez, mirovinsko i zdravstveno i dolazi se do povećanja neto plaće između 150 i 180 kuna, ovisno o tome tko ima poreznu olakšicu. I Plenković sad smatra da mi za 150 kuna trebamo odustati od naše borbe koja traje 30 dana?’. Konsternirano je to za Šibenski portal izjavila Marina Paškalin, županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja, nakon što su škole tijekom jutra fotografijama s porukom ‘NE’ počele odgovarati na Vladinu ponudu povećanja plaća u nekoliko navrata kroz sljedeću godinu za ukupno 10,4 posto.

Screenshot/Facebook7Sindikat hrvatskih učitelja

– Sindikat je već sinoć izrazio stav i rekao da će tu ponudu odbiti, jer premijer i dalje priča o nečemu o čemu mi ne pričamo. Dakle mi smo tražili povećanje koeficijenta da bi se izjednačili s nekim javnim službama, barem s asistentima na fakultetima ili socijalnim radnicima. Konkretno smo tražili povećanje koeficijenta za visoku stručnu spremu sa 1,325 na 1,406. Nadalje, Plenković govori o osnovici koja bi rasla svim javnim službama, a ona tijekom inflacije raste svake godine barem 2 posto. Državne i javne službe imaju istu osnovicu i nelogično je uopće pomisliti da se mi 30 dana borimo za 6 posto veći koeficijent, a on nudi 6 posto povećanja osnovice, i to u dijelovima. Za što se mi onda borimo? Da ostanemo najlošije plaćeni u javnom sektoru? – pita se Paškalin.

Najkraće rečeno, smatra kako se Vladinom ponudom ništa nije promijenilo.

OŠ Vodice/Facebook/Vlasta Relja

Sindikati će zato danas dati na glasanje ponudu Vlade, a riječ je o četiri datuma tijekom kojih bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama. Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećale za 3 posto, od 1. siječnja za još 2 posto, od 1. lipnja 3 posto te od 1. listopada dodatnih 2 posto. Ipak, bitno je za naglasiti i kako je u 10,4 posto povećanja o kojem je premijer Andrej Plenković sinoć govorio, uračunato i povećanje koje je obećao svima u javnom i državnom sektoru. Riječ je o povećanju od 6,12 posto na osnovicu plaće.

– U medijima se sada stalno povlači Plenkovićeva izjava o povećanju od 10,4 posto, a nitko ne govori o tome da bi se takvo, ukupno povećanje, dogodilo tek za godinu i dva mjeseca, jer povećanje određenog postotka razmjerno je mjesecima u toj godini – objašnjava Paškalin.

Gimnazija Antuna Vrančića

Na premijerove prozivke zašto dosad nisu štrajkali, i zašto se nisu bunili kada im je Milanovićeva Vlada smanjila plaće, Paškalin podsjeća kako je tada bila kriza zbog koje su pristali na smanjenje plaća, uz uvjet da im se plaća vrati kada zemlja izađe iz krize.

– Zaboravio je da smo mi potpisali sporazum s tadašnjom Vladom da ćemo zbog krize dozvoliti smanjenje plaća. Zato tada nismo štrajkali, jer smo imali razumijevanja da se cijeli svijet nalazi u krizi. Ukratko, ne može našu borbu za koeficijent izjednačiti s borbom za povećanje osnovice. Ljuti smo, razočarani i ne možemo više šutjeti. Igraju stalno na kartu da smo osjetljivi na djecu. I jesmo! Ali sada nam je voda došla do grla, ne tražimo vrhnje i šlag nego ono što nam pripada – zaključila je županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Marina Paškalin.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.