Iako ih sve češće viđamo u šibenskim vodama, i dalje su globalno ugrožene. Kako pomoći zaštiti morske kornjače?

Morske kornjače su globalno ugrožene, a svatko od nas može pomoći njihovoj zaštiti. Premda ih ljudi u posljednje vrijeme sve češće viđaju na našem području, posebice u Prukljanskom jezeru, one su ugrožena vrsta i treba ih zaštititi. Iz tog razloga izrađena je eTurtle aplikacija za pametne uređaje, namijenjena prikupljanju informacija o opažanjima morskih kornjača u prirodi.

– Uključite se u naš program građanske znanosti, dojavite vaša opažanja, pogledajte što su dojavili drugi. Vaše dojave pomoći će nam utvrditi prijetnje i područja interakcija s morskim kornjačama čime pomažete izraditi bolje mjere za njihovo očuvanje. Uz vašu podršku želimo osigurati bolju i sigurniju budućnost za naše morske kornjače – poručili su iz Instituta Plavi svijet.

Aplikacija je dostupna na hrvatskom, engleskom, slovenskom, grčkom, talijanskom i malteškom jeziku, a uskoro će dobiti i iOS verziju te posebni interaktivni web-site. Za pregled dojava nije se potrebno logirati, no za dojavljivanje potrebno je imati login. Logirati se možete jednostavno i pomoću vašeg Google ili Facebook profila.

Aplikaciju je izradio Hrvatski prirodoslovni muzej u suradnji s partnerima projekta LIFE Euroturtles kojeg sufinancira Europska unija. Cilj projekta je unaprjeđenje statusa zaštite populacija glavate i zelene želve, prioritetnih vrsta morskih kornjača EU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.