Imate dotrajalu drvenu stolariju u gradskoj jezgri? Gradska uprava će vam pomoći u obnovi

Šibenska gradska uprava sufinancirat će obnovu drvene vanjske stolarije u obiteljskim kućama i stanovima u staroj gradskoj jezgri. Program je predstavljen danas i zove se ‘Stara gradska jezgra – obnova stolarije’, a nastoji se potaknuti ugradnja i korištenje energetski učinkovite stolarije. Javni poziv trajat će 30 dana, a povjerenstvo će nakon isteka roka obraditi zahtjeve te odobriti sredstva.

Programom će biti sufinancirani troškovi nabave i ugradnje nove, energetski učinkovite drvene vanjske stolarije na deset objekata. Ukupan iznos programa iznosi 200 tisuća kuna, a Grad Šibenik subvencionira do 25 posto vrijednosti pojedine investicije, odnosno do 20 tisuća kuna po pojedinom objektu.

– Na dosadašnje natječaje poticanja energetske učinkovitosti stanovnici stare gradske jezgre uglavnom se nisu mogli prijavljivati zbog uvjeta natječaja koji nisu bili primjenjivi za objekte u zaštićenoj zoni. Troškovi života, naročito obnove stambenog prostora, u zaštićenoj gradskoj jezgri znatno su viši u odnosu na ostale dijelove Šibenika, stoga Grad Šibenik iz vlastitih izvora subvencionira zamjenu vanjske stolarije za stambene objekte u jezgri – istaknuo je šibenski gradonačelnik Željko Burić na predstavljanju projekta.

Poboljšanjem energetske učinkovitosti, dodao je, doprinijet će se imidžu Šibenika kao poželjne turističke destinacije koja se bazira na očuvanju prirodnih ljepota i zdravog okoliša. Osim toga, taj program doprinijet će i  ljepšem izgledu gradskih ulica i pozitivno djelovati na porast stalnog stanovanja u staroj jezgri, koju se gradska uprava trudi dodatno oživjeti i obogatiti novim sadržajima.

– Riječ je o 200 tisuća kuna, a to je zapravo inicijalno. Ako priča krene dalje, mi ćemo priču i proširiti. Prije četiri ili osam godina pokušalo se s realizacijom obnove fasada, ali nije bio nekakav odaziv. Pokušat ćemo sada zbilja inicirati, odnosno animirati naše sugrađane da vide kako je energetska obnova korisna za njih. Grad Šibenik gradi temelje, a ideja je da našim sugrađanima damo misao da su oni ti koji su nositelji revitalizacije, dok im je Grad support – poručio je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Predsjednik gradske četvrti Stari grad Mirko Čeko istaknuo je kako će taj program, osim stanarima, biti od koristi i poduzetnicima u staroj šibenskoj jezgri jer će im se sufinanciranjem olakšati obnova objekata.

Ugradnjom nove stolarije na obiteljske kuće i stanove procijenjena potencijalna ušteda energije iznosi od 10 do 15 posto.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.