Impol stipendira devet šibenskih učenika i studenata te traži nove radnike

Impol grupa dodijelit će u ovoj školskoj i akademskoj godini, nakon zaključenog natječaja, devet stipendija učenicima Tehničke škole u Šibeniku i studentima sa šibenskog područja. Od toga su tri studentske i šest učeničkih stipendija i to za usmjerenja računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar.

Želeći izravno uspostaviti kontakt s potencijalnim stipendistima, budućim studentima, ali i potencijalnim visoko kvalificiranim radnicima koji bi se za posao u Impol-TLM-u odlučili odmah nakon srednjoškolskog obrazovanja, organizirali su u šibenskoj Tehničkoj školi Tehnički dan na kojem su sudjelovali maturanti usmjerenja elektrotehničar i računalni tehničar za strojarstvo. Predstavnici Impol grupe predstavili su tu tvrtku, njezine planove i aluminijsku  proizvodnju koja je vrlo prosperitetna.

DSCN8918

Nina Potočnik, direktorica tvrtke Kadring koja djeluje u sastavu Impol grupe, u uvodu je istaknula kako je Impol grupa u posljednjih 30 godina pet puta povećala svoju proizvodnju i postala šesti izvoznik u Sloveniji. Imaju tvornice u Slovenskoj Bistrici, Sevojnu i Šibeniku. U Šibeniku imaju svoju valjaonicu i ljevaonicu, a sa svojim su proizvodima prisutni na tržištu cijele Europe te Sjeverne Amerike u kojoj prodaju upravo proizvode iz šibenskog Impol-TLM-a. U proizvodnom procesu trude se što više aluminija reciklirati. Posjeduju brojne certifikate, a u toku je dobivanje certifikata za proizvodnju dijelova za avionsku industriju.

– U stalnoj smo potrazi za radnicima  kojima puno dajemo, a od njih i puno očekujemo. Do 2025. godine želimo povećati godišnju proizvodnju na 405 000 tona proizvoda za što ćemo u narednom razdoblju u naše tri tvornice investirati 400 milijuna eura. Cilj nam je doseći promet od milijardu eura godišnje – kazala je Nina Potočnik.

DSCN8930

Uroš Kovačec je učenike upoznao s procesom lijevanja aluminija i drugim postupcima koji su nužni kako bi se postigla vrhunska kvaliteta proizvoda. Doktor Peter Cvahte govorio im je  o toplinskoj obradi aluminija i drugim proizvodnim postupcima dok je doktor Matej Steinacher predstavio nove trendove na tržištu aluminijskih proizvoda.

Učenici šibenske Tehničke škole doznali su i niz zanimljivih detalja vezanih za aluminijsku proizvodnju i industriju koja je raširena u transportnoj, građevinskoj, farmaceutskoj i drugim industrijama. Prednost aluminija je ta što ima malu specifičnu težinu i omogućava u vozilima niz prednosti kada se zamijeni čelikom pa je vrlo raširen u automobilskoj industriji. U zrakoplovima je danas aluminij najzastupljeniji s 20 posto ugrađenih dijelova. Vrlo je tražen u građevinarstvu zbog svojih svojstava poput tog da nije korozivan. Zanimljivo je da će  Impolovi aluminijski dijelovi biti ugrađeni u satelit koji će biti lansiran na proljeće iduće godine.

DSCN8902

Sve to je očito zainteresiralo učenike koji su sudjelovali na Tehničkom danu jer su sva predavanja odslušali s posebnom pozornošću. Najveći dio njih, kako su kazali, prvi put se susreće s tim informacijama vezanima za proizvodnju aluminijskih proizvoda i mogućnošću stipendiranja i zapošljavanja u Impol-TLM-u, a gotovo svi namjeravaju studirati i vrlo su im privlačne mogućnosti koje im nudi Impol-TLM.

Joško Belamarić, ravnatelj Tehničke škole im je savjetovao da dobro razmisle o ponudama koje stižu iz Impol-TLM-a, tvornice koja je uspješno nastavila aluminijsku proizvodnju u Šibeniku i mladima otvara  mogućnosti za stručno usavršavanje i stipendiranje.

Nakon što su odslušali predavanja maturanti šibenske Tehničke škole posjetili  su pogone Impol-TLM–a u Šibeniku i izravno se upoznali s procesom proizvodnje i planovima za modernizaciju i nova ulaganja.

DSCN8920 Impol-006 Impol-007

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.