Impol-TLM planira u 2019. rast proizvodnje za 15 posto, novu ljevaonicu i plasman u automobilskoj industriji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Zadnji dani godine, u kojoj je Impol grupa iz Slovenske Bistrice odradila ogromno ulaganja u pogone nekadašnjeg šibenskog aluminijskog diva i pokrenula ozbiljnu proizvodnju osiguravši nova radna mjesta, prilika su da iz prve ruke saznamo kakva je budućnost Impol-TLM-a. Prava osoba za taj razgovor je diplomirana metalurginja Marijana Lažeta, direktorica Impol-TLM-a.

impol sastanak2

U poklekli šibenski aluminijski gigant ušli ste 2016. godine, najprije kao zakupac, a potom i kao vlasnici Valjaonice. Danas je TLM ponovno na nogama. Kolika su ulaganja za to bila potrebna računajući i katastrofalni požar toplovaljačkog stroja koji vas je nakratko zaustavio u samom početku proizvodnje u Šibeniku?

Vezano za pokretanje same proizvodnje koji je proces bio sam po sebi izuzetno složen, nažalost dogodio se i nesretni slučaj s požarom. Impol grupa nije posustala u tom trenutku od svoje namjere da pokrene proizvodnju, nego smo dapače započeli odmah po ulasku u tvornicu s pripremama investicijskih projekata. Neki od projekata su završeni, neki su pri samom kraju, a neki su u tijeku. Radi se o iznosu većem od 100 milijuna eura uloženih u sve navedeno.

Bili smo tada zaustavljeni na tri mjeseca i nije bilo lako, ali postignutom porastu proizvodnje je doprinijela realizacija investicija s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta u pogonu tople valjaonice, te povećanje produktivnosti i kvalitete u svim fazama proizvodnog procesa.

_MG_1114

Pri kraju godine zanimljivo bi bilo čuti na kojoj je razini trenutna proizvodnja i koji ste cilj postavili pred Impol-TLM?

U Impol-TLM-u se u 2018. očekuje proizvodnja oko 82.000 tona, što će biti porast od približno 15 posto u odnosu na proizvodnju postignutu prošle godine. Plan 2019. godinu je 99.000 tona.

Poznato je da Impol grupa funkcionira na način da je prilagodljiva svakoj narudžbi, ništa se ne odbija i nema malih i velikih poslova. Konkretno koje poslove odrađuju vaši šibenski pogoni?

Prije svega, imamo našu ljevaonicu u kojoj pretapamo kružni materijal koji nastaje u procesu prerade. Tako dobiveni blokovi, osim blokova koje naručujemo i od drugih dobavljača, idu najprije na proces toplog valjanja, odnosno na topli valjak. Nakon toplog valjka slijedi proces hladnog valjanja iz kojeg dobivamo limove i trake, te zadnji pogon u procesu dobivanja mikronskih debljina je valjaonica folija.

_MG_1155

Svi već znaju da ‘Šibenik’ umata Ferrero Rocher čokoladne kuglice. Što je još po svijetu ‘šibensko’?

Impol je dobavljač domaćem kupcu Aluflexpacku koji dalje prerađuje materijal za Ferrero Rocher, tako da, da, možemo reći da su čokoladne kuglice umotane u šibensku foliju. Radi se o širokom asortimanu proizvoda za svakodnevnu upotrebu kao što su poklopci za jogurte, posudice za pet food, posudice i poklopci za paštete, za topljeni sir i mnogi drugi. Također, radimo asortiman za farmaciju, za izmjenjivače topline i sustave hlađenja, te limove i trake za građevinu i konstrukciju. 

Racionalno poslovanje u Impol grupi uključuje i maksimalno iskorištavanje sirovina. Je li i šibenska ljevaonica u toj funkciji?

Postojeća ljevaonica je svakako u toj funkciji kao što ste naveli sa svojim sadašnjim kapacitetima i mogućnostima. Ove godine smo u ljevaonici pretopili i odlili u blokove 34.000 tona.

_MG_1137

Najavili ste izgradnju potpuno nove ljevaonice u Šibeniku. U kojoj je fazi ta investicija i što će ona značiti za proizvodnju?

Da, najavili smo izgradnju nove ljevaonice i ovoga trenutka u pripremnoj smo fazi za pripremu projekta i odabir opreme. Završetkom ovog projekta, odnosno puštanjem u funkciju nove ljevaonice osigurat ćemo neovisnu budućnost u pogledu vlastite sirovine. To će nam svakako biti temelj osiguranja proizvodnje za automobilsku industriju.

Polako vraćate tradiciju starog TLM-a u kojem su nekad bile zaposlene cijele obitelji. Impol-TLM poželjan je poslodavac, no je li bilo teško to postići nakon kraha šibenske aluminijske industrije?

Impol-TLM je prema povratnim informacijama koje dobivamo postao poželjan poslodavac. Sretni smo da smo uspjeli popuniti s kvalitetnim odabirom kadra naše potrebe, ali kao što smo već u više navrata kazali, želja nam je osigurati budućnost razvoja u Šibeniku u suradnji s lokalnom zajednicom, s naglaskom na suradnju s Tehničkom školom Šibenik.

_MG_1107

Politika Impol grupe je omogućavanje napredovanja u poslu i pravično nagrađivanje rada. Čime još želite privući mlade stručnjake u šibensku tvornicu?

Novi radnik koji se zaposli u Impol-TLM-u dobiva osigurano mentorstvo. Također, sve radnike na radnim mjestima na kojima je potrebno dodatno osposobljavanje šaljemo na takva osposobljavanja o trošku poslodavca, bilo da se radi o dodatnim edukacijama, certifikatima ili upravljanju radnim strojevima. Također, kao što je već poznato, od ove godine imamo i stipendiste te i na taj način osiguravamo razvoj budućih kadrova. Impol-TLM nudi mogućnost napredovanja, jer kontinuirano pratimo rast i razvoj naših radnika kako bismo dobili maksimalnu efektivnost u samom radnom procesu, ali naravno, imamo i naša unutarnja pravila i za sada smo zadovoljni kako se radnici pridržavaju pravila. Naravno, uvijek treba gledati u bolju budućnost i pronalaziti načine kako poboljšati procese rada, jer ipak smo usmjereni na kvalitetan proizvod i na zadovoljstvo kupca.

_MG_1115

_MG_1109 _MG_1108 _MG_1122 _MG_1129 _MG_1146 _MG_1158 _MG_1153 IMG_1119


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.