Impol-TLM pojačao suradnju s Metalurškim fakultetom radi osiguranja stručnih kadrova

Šibenski Impol-TLM priključio se Gospodarskom savjetu kojeg je osnovao Metalurški fakultet u Sisku. Gospodarski savjet će pridonositi strateškom unapređivanju i poticanju izvrsnosti metalske struke, unapređenju visokog obrazovanja usklađenom s potrebama tržišta rada te globalnim napretkom znanosti i tehnologije.

– Znanje postaje sve važniji resurs gospodarskog razvoja. Republika Hrvatska suočena je s izazovima svjetskog gospodarstva prema kojima, između ostalog, mora ispuniti određene zahtjeve u oblikovanju obrazovnog sustava. Osiguranje jamstva kvalitete obrazovnog sustava jedan je od zahtjeva koje Republika Hrvatska mora ispuniti. Kako stupanj obrazovanja stanovništva utječe na napredak gospodarstva, za Republiku Hrvatsku iznimno je važno povećati udio visokoobrazovanih kadrova. Potrebno je ulagati u kvalitetu obrazovanja, kako visokoškolskog tako i na razinama srednjih i osnovnih škola te jačati svijesti o važnosti obrazovanja što bi u konačnici rezultiralo povećanjem udjela visokoobrazovanih i kompetentnih stručnjaka. Za razvoj svakog pa tako i metalurškog polja, imperativ čini suradnja visokoškolske zajednice i gospodarstva, ulaganje u znanost i istraživanje te zajednički napori u obrazovanju i razvoju visokokvalitetnih stručnjaka – metalurgakaže dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodaracte.

gospodarski savjet mf sisak2

Metalurški fakulteti i gospodarski subjekti će kroz Gospodarsko vijeće, kao mjesto razmjene mišljenja i iskustava te pokretanja zajedničkih istraživačkih projekata,izravno utjecati na programe stipendiranja studenata prema potrebama poslodavca, ali i njihovo napredovanje kroz studij, stručna praksa, odabir i izradu diplomskih radova, inoviranje studijskih programa u skladu s potrebama tržišta rada, terensku nastavu i stručnu praksu studenata kod poslodavca te sve ono što pridonosi razvoju znanja i praćenju globalnog znanstveno – tehnološkog napretka čovječanstva. Jedna od značajnih stavki je i osnivanje Zaklade Gospodarskog savjeta za nagrađivanje i stipendiranje studenata.

gospodarski savjet mf sisak9

Svjestan činjenice da bez visoko obrazovanih stručnih kadrova nije moguće zadovoljiti zahtjeve tržišta i oduprijeti se snažnoj konkurenciji, Impol-TLM Šibenik pridružio se Gospodarskom vijeću Metalurškog fakulteta u Sisku.

– Među sudionicima koji su se odazvali pozivu Metalurškog fakulteta u Sisku bilo je uistinu velikih tvrtki koje broje i po nekoliko stotina, a neki i tisuće zaposlenika. Nakon uvodnog izlaganja dekanice Metalurškog fakulteta u kojem je predstavila kratku povijest fakulteta, gdje se on sad nalazi te koji su ciljevi i pogledi u bližu i dalju budućnost, uslijedila je otvorena diskusija među prisutnima o tekućim temama na području metalurgije, zapošljavanja stručnog kadra i slične problematike. Tokom rasprave iznikla su neka rješenja na koji način bi tko od sudionika mogao ojačati vezu s Metalurškim fakultetom, a prvenstveno u cilju pridobivanja kvalitetno obrazovanog radnog kadra. Jedan od prijedloga od strane Metalurškog fakulteta je i osnivanje Gospodarskog savjeta koji bi uključivao cijeli niz članova, koji bi putem godišnjih sastanaka raspravljali i pokušavali pronaći rješenja aktualne problematike. Jedan od načina suradnje u koju će Impol-TLM biti uključen je stipendiranje studenata kako bismo nakon studija dobili obučen kadar za rad. Iskazana je potreba da netko od zaposlenika fakulteta, iz kolegija koji su naše područje rada, održi određene seminare našim zaposlenicima kako bi oni proširili vlastita znanja te bili što obučeniji i učinkovitiji na radnom mjestu. Impol-TLM uspješno surađuje s Metalurškim fakultetom u Sisku, a neki bivši studenti fakulteta sada su naši zaposlenici. Nadamo se da će ih ubuduće biti još više – kaže Hrvoje Galić koji je bio predstavnik Impol-TLM-a na inicijalnom sastanku Gospodarskog savjeta Metalurškog fakulteta u Sisku.

Impol-007

Znakovito je da se Metalurški fakultet u Sisku odlučio na takav iskorak prema gospodarstvu i proizvodnji u trenucima kada je na hrvatskom tržištu rada potražnja za metalurzima daleko veća od ponude. Prema podacima HZZ-a, završeni studenti Metalurškog fakulteta zapošljavaju se najkasnije u roku od tri mjeseca nakon završetka studija, a mnogi već i tijekom studija.Iako je metalska struka deficitarna na tržištu rada, a studenti s diplomom metalurškog fakulteta brzo dolaze do stalnog zaposlenja među učenicima srednjih škola slab je interes za studij metalurgije. Zbog toga će se kroz Gospodarsko vijeće raditi i na popularizaciji metalske strke kao poželjne i perspektivne. Pri tomu je iznimno važna popularizacija metalske struke kroz pozitivna iskustva iz proizvodnje odnosno u poduzećima koja zapošljavaju kadrove tog profila.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.