Industrius otvorio pogon na Podima: Rade po cijelom svijetu i planiraju zaposliti 80 ljudi

Novi proizvodni pogon tvrtke Industrius otvoren je danas u Gospodarskoj zoni Podi u Šibeniku. Riječ je o proizvodnoj hali s pratećim sadržajima u kojoj će, nakon uhodavanja proizvodnje biti zaposleno 80 radnika, uglavnom kvalificiranih majstora, cjevara, bravara i zavarivača. Industrius već ima oko 300 zaposlenih koji rade na različitim gradilištima u inozemstvu i dobitnik je ‘Zlatnog ključa’ 2015. godine kao najveći srednji izvoznik u Hrvatskoj.

podi industrius otvorenje 280417 3

– Počeli smo s radom 2010. godine i do sada smo radili isključivo na terenu po Europi i u drugim krajevima svijeta. Protekle četiri godine bili smo na dva velika gradilišta u Južnoafričkoj Republici. Odlučili smo ulagati u Hrvatskoj i izabrali zonu Podi u kojoj smo izgradili objekt u kojem ćemo proizvodititi posude pod tlakom, cijevne sisteme i s vremenom razvijati druge proizvode. Planiramo zaposliti do 80 ljudi, ne odmah u startu, ali to nam je cilj, kazala je Milenka Barać, direktorica tvrtke Industrius.

podi industrius otvorenje 280417 7

U gospodarskoj zoni Podi uskoro se očekuje otvaranje još nekoliko pogona pa će u ovoj godini tamo biti 35 aktivnih tvrtki.

– Više od 90 posto tih tvrtki je proizvodnog karaktera i ukupno će zapošljavati više od 1.300 radnika. U tijeku su razgovori s još nekoliko novih tvrtki zainteresiranih za dolazak na Pode. Očekujemo da će se i ti razgovori pretvoriti u realizaciju, rekao je Jakov Terzanović, direktor Gospodarske zone Podi.

Za sve koji žele poslovati na Podima postupci ishodovanja građevninskih dozvola i ostale ‘papirologije’ znatno su skraćeni i sigurno su manja prepreka gospodarstvenicima od likvidnosti i osiguravanja izvora financiranja za izgradnju pogona.

– Tvrtke poput Industriusa, koje rade, proizvode i funkcioniraju na globalnom tržištu, očito nemaju takve problema. Zanimljivo je kazati kako se u zoni Podi pretežito koncentriraju tvrtke koje se bave strojnom obradom metala pa se događa situacija da takve tvrtke dolaze jedna za drugom i međusobno surađuju u izlasku na tržište. Stvorio se taj sinergijski momenat koji nas posebno raduje, kaže Terzanović.

podi industrius otvorenje 280417 10

Terzanović se nada kako će se školski sustav prilagoditi potrebama tržišta i početi ‘izbacivati’ kvalificirane radnike u strukama koje se trenutno traže u gospodarstvu.

Otvaranju novog pogona u zoni Podi nazočio je i šibenski gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima, ponovivši kako su visokoškolsko obrazovanje i gospodarstvo osovina razvoja grada Šibenika.

podi industrius otvorenje 280417 9

– Mladi ljudi i znanje i industrijski pogoni, jer nema grada bez spoja gospodarstva i visokog obrazovanja. Ovo je upravo takav primjer. Zona Podi je prava industrijska, gospodarska i proizvodna, a to vidimo i danas u pogonima Industriusa. Nastavljamo priču koja će u konačnosti biti u zbroju biti otprilike 400 novih radnih mjesta za grad Šibenik. Gradska uprava je u ovom slučaju partner privatnim poduzetnicima i ulagačima, kako bi se ovakvi projekti realizirali jednostavno i brzo. Takav partner bili smo i Dogus Grupi, privatnim hotelijerima u staroj jezgri i zato Šibenik, zanemarimo lokalne izbore, nezaustavljivo ide naprijed, kazao je Burić.

podi industrius otvorenje 280417 18

podi industrius otvorenje 280417 16

podi industrius otvorenje 280417 12

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.