Inicijativa ’67 je previše’ krenula u skupljanje potpisa: ‘Cijeli Sabor bih poslala u Irsku’

Sindikalci su jutros u Šibeniku započeli akciju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma za inicijativu ’67 je previše’ koja će trajati od 27. travnja do 11. svibnja, a pridružio im se i Ranko Ostojić, SDP-ov kandidat na izborima za Europski parlament.

– SDP podržava inicijativu zajedno sa sindikatima. Mislim da je to jako dobar potez stranke, a bez obzira na to što smo imali određene rješenja koja su govorila o tome da je 67 godina logična granica, ali ne na način kako to radi HDZ. Ako se prisjetimo inicijative koju smo imali, to je bilo da 2038. godine stupa na snagu uz uvjete bolje zdravstvene skrbi i svega ostaloga što ide pa bi to onda bilo logično– kazao je Ostojić naglasivši kako u ovom trenutku treba apsolutno podržati sindikate.

Na glavnom štandu u Šibeniku postavljenom ispred HPB-a od jutros su građani čekali u redu kako bi potpisali peticiju za raspisivanje referenduma, a jedna od njih je i Duška Šarić koja je u mirovinu otišla sa 66 godina i 44 godine radnog staža.

– U prosvjeti sam provela 44 godine, ispratila sam generacije učenika i nije mi žao, ali smatram da se ne bi trebalo raditi do maksimuma, već onoliko koliko priliči čovjeku. U mirovinu bi trebalo ići nakon 35 godina radnog staža, dok čovjek još uvijek ima malo snage, a ne da se nakon 40 i više godina rada pita ‘Tko sam, čiji sam?’. Kad će se mladi zaposliti? Ja bih cijeli Sabor posala u Irsku, a ove iz Irske vratila i stavila u sabor da oni malo planduju -kazala nam je Duška koja je u mirovinu otišla u rujnu prošle godine.

Podsjetimo, inicijativa ’67 je previše’ zalaže se za povratak dobi za odlazak u mirovinu na 65 godina i za umanjenje penalizacije prijevremenih mirovina.

– Zalažemo se za poticanje duljeg ostanka u svijetu rada, a ne za kažnjavanje svih onih koji ne mogu ili ne žele raditi dulje od 65 godina. Zalažemo se za borbu protiv diskriminacije starijih radnika i omogućavanje svima da ostanu u svijetu rada do 65 godine starosti, a onima koji to mogu i žele duže. Zalažemo se  za dostojanstvenu mirovinu za one koji su prisiljeni svijet rada napustiti nekoliko godina ranije zato što ne mogu više raditi ili im društvo to ne omogućuje. Vjerujemo i znamo da Hrvatska može i mora omogućiti dostojanstvenu starost svojim građanima. Znamo da novaca za mirovine ima, samo što nisu pravedno raspoređeni. Znamo da ima boljih, važnijih i hitnijih rješenja za to kako poboljšati mirovinski sustav i učiniti ga pravednijim – poručuju.

Prikupljanje potpisa do 11. svibnja organiziraju tri sindikalne središnjice – Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a diljem Hrvatske bit će otvoreno oko 300 štandova

Glavni štand u Šibeniku bit će postavljen na pijaci ispred HPB-a, a potpise će prikupljati svaki dan, osim nedjelje, od 9 do 13 sati. Na Praznik rada štandovi će biti postavljeni i na ulaze u Nacionalni park Krka od 10 do 14 sati, a bit će i mobilni štand. Štandovi će biti postavljeni po nekoliko dana i na Trgu Dražena Petrovića, ispred Tommyja na Vidicima, ispred Krešimirova doma i Dalmare centra u vrijeme najveće frekvencije ljudi.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.