INTERVJU Joško Šupe: ‘Želim dvostruki break! Pobjedu u Gradu i u Županiji’

Kandidat za predsjednika županijske organizacije SDP-a Joško Šupe dao je intervju Šibenskom portalu u povodu nadolazećih unutarstranačkih izbora. Upitali smo ga zašto je prilično siguran u svoju pobjedu, kako u stranci, tako i u svom pohodu na Županiju. Također, zanimalo nas je i koji su mu planovi u daljnjem političkom radu i gdje su, prema njemu, slabosti sadašnjeg župana. Razgovor je vodio Goran Pauk, a za fotografije je zaslužna novinarka Ana-Marija Crnica.

Prvo pitanje nameće se samo po sebi. Zašto želite biti šef županijskog SDP-a?

Želim promijeniti stanje koje je, na žalost, u organizaciji daleko od onakvog kakvo bi trebalo biti. Želim promijeniti stanje u Županiji koje je također daleko od dobrog. Želim dvostruki break, da se izrazim teniskim rječnikom. Dakle, želim pobjedu u Gradu i u Županiji, a to je jedino moguće ako stvorimo organizaciju i SDP koji će biti i živjeti među svojim članstvom i ljudima. Želim SDP vratiti članovima, uključiti ih u procese odlučivanja unutar stranke

Najavili ste pohod na županijski SDP, ali i na Županiju kojom preko 20 godina vlada HDZ. Pomalo ambiciozno…

Da, SDP kao vodeća stranka ljevice i lijevog centra uvijek mora pretendirati na vlast. Ako nemate ambiciozan cilj, ne možete računati niti na pobjedu, što samo po sebi dovoljno govori o vama kao kandidatu. Želim svoj žar, energiju, želju za promjenama i pobjedom unijeti u organizaciju i to prenijeti na sve građane.

Koliko o stanju u stranci govori činjenica da se Županijski odbor, koji ima ovlast raspisati izbore, nije uopće sastao, već je izbore raspisala središnjica?

Nažalost, to je splet zaista nesretnih okolnosti i za to ne bih nikoga okrivljavao. Sve je to rezultiralo sa samo dva mandata SDP-a u Županijskoj skupštini. No, ponovit ću. Nisam sklon traženju krivaca, već iznalaženju rješenja.

josko supe sdp

Možete li, odnosno hoćete li, uskočiti u cipele Ivana Klarina, koji je bio pravi bombarder i napadao župana Gorana Pauka na svakom koraku?

Forte će biti u nuđenju konkretnih stvari i rješavanju problema koji su se nagomilali za vladanja HDZ-a županijom. Također, dok god je naša županija među zadnjima po razvijenosti, treba svakodnevno ukazivati na nerad onih koji vode županiju cijelo ovo vrijeme i to nikako nije napadanje, već iznošenje činjenica i rezultat njihovog načina upravljanja županijom koji svakako treba mijenjati.

Kako gledate na sadašnjeg vršitelja dužnosti predsjednika županijske organizacije Franka Vidovića? Koliko čujem, neće vam dati podršku, iako ste bili bliski suradnici…

Za koga će netko glasati je osobna stvar. U ovu utrku se nisam ni uključio na Frankov nagovor, već na nagovor običnih članova stranke. Bitnija od podrške na izborima, biti će podrška nakon izbora, jer računam na potporu svih, uključujući i naših saborskih zastupnika, pogotovo Frankovu koji je svojim radom, kako u gradu, tako i u Saboru postao jedno od najprepoznatljivih lica SDP-a. Franka ću uvijek gledati kroz ono što je napravio za Šibenik, a napravio je jako puno jer su činjenice da je sve ono što se danas događa i radi u gradu gradi na njegovim temeljima.

Ni Bernardić vam nije sklon. Draži mu je Igor Meić iz Pirovca…

Davor Bernardić nije član županijske organizacije Šibensko-kninske i vjerujem da kao predsjednik SDP-a ima puno važnijeg posla od unutarstrančkih izbora. S Bernardićem nikad nisam pričao pa o tome ne mogu komentirati, već samo nagađati, ali činjenice su da je Igor bio jedini  govornik iz naše županije na posljednoj konveciji što je vrlo znakovito.  U ovoj utakmici nije bitno je li vam je sklon predsjednik, već je li vam sklono članstvo.

Je li vam bliska sadašnja Bernardićeva politika na nacionalnoj razini. SDP je, čini se, na nikad nižim granama…

Niti činjenice da imamo nikad gori rejting niti da su mediji puni negativnosti o SDP-u nisu razlog za neslaganje, već što umjesto da poentiramo na svim pogreškama aktualne vlasti (Agrokor, mirovinska reforma, cirkus oko novog izračuna cijene električne energije, blokiranje kurikularne reforme, i tako dalje) bavimo se samim sobom. Imam osjećaj da je središnjica zaboravila na sve one koji su im dali podršku.  S takvom politikom se ne mogu nikako slagati.

josko supe sdp

Imali ste veliko predstavljanje na Šubićevcu. Došlo vam je pedesetak članova. Vaša poruka je da SDP ne smije biti podijeljen nakon izbora. Mislite li da će to biti tako?

Ako pobijedim garantiram da će biti tako, a ako i ne pobijedim, učinit ću sve što je u mojoj moći da se stranka ne podijeli. Nisam konfliktna osoba i to sam već do sada pokazao pa mislim da je to članstvo primjetilo. Zato mi je toliki broj članova i prišao i tražio da se kandidiram. Uvjeravam vas da nije bilo nagovora i podrške tih ‘običnih’ članova stranke, ne bih nikad ulazio u ovo.

Što kažete na činjenicu da u stranci ne mogu glasati oni članovi koji nisu platili članarinu šest mjeseci. Je li to unutarstranačka demokracija kakvu priželjkujete?

To je u suprotnosti, kako s demokracijom, tako i sa socijaldemokracijom. Rekao bih da je to pucanj u vlastito koljeno. Stavite se u poziciju člana, na što smo ga sveli, da nam plaća članarinu i glasa na svim izborima osim unutarstranačkim. Sramotna odluka. Također i način na koji je to odrađeno je loš. Na Glavnom odboru je ta točka dodana naknadno te je izglasana s vrlo tankom većinom u vrlo tankom kvorumu. Članarine očito zahtijevaju širu raspravu te možda i da stranka razmisli o drukčijoj metodi članarina. Postoje članovi koji samo žele biti članovi, a nisu u mogućnosti uključiti se aktivno u rad stranke. Takvima bi možda trebalo članarine ukinuti, a ostaviti članarine osobama koji se kandidiraju na funkcije unutar stranke i lokalne zajednice. Također se ne smije dogoditi da članstvo ne dobiva obavijesti o članarinama više od godinu dana. Teško ćemo privući širi broj ljudi da nam se priključi ako šaljemo poruku da nam je član bitan samo radi članarine.

Poznati ste kao veliki kritičar gradonačelnika Željka Burića, posebice u Gradskom vijeću. Financije su vam forte. A što je problem u Županiji, gdje su greške Gorana Pauka?

Činjenica je da do dan-danas nije pokrenut projekt brze ceste Šibenik – Drniš – Knin, a svake izbore ju HDZ pompozno najavljuje.  Radi ‘jačanja’ mišića na relaciji Grad – Županija stoje pojedini projekti poput uređenja obale u Docu. Postoje brojni problemi u segmentu pomorskog dobra, građani godinama čekaju da im se izda građevinska dozvola… To ćemo promijeniti. Županija mora biti motor razvoja koja svim svojim stanovnicima stvara iste preduvjete za život i rad, a ne kočnica razvoja.

Inače, nerijetko pozicija šefa županijske organizacije garantira visoko mjesto na listi na parlamentarnim izborima. Je li vam cilj ulazak u Hrvatski sabor?

Kratko i jasno, ne interesira me saborska fotelja! Samo Šibenik i Šibensko-kninska županija.

joško šupe sdp

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.