INTERVJU Željko Burić: ‘Šibenik je izašao iz slijepe ulice, točno odredio smjer i putokaz svoje budućnosti.’

U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana razgovarali smo sa šibenskim gradonačelnikom Željkom Burićem. Rekapitulirao je proteklu godinu u kojoj je uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima, ispričao ono što bi želio promijeniti i otkrio da bi volio da ga i sljedeće četiri godine zovu majstorom iluzije, naravno, ako će iza njega ostajati opipljivi rezultati.

I sljedeće četiri godine ćete biti šibenski gradonačelnik. Naime, u svibnju ste pobijedili na lokalnim izborima. Znači li to da su Šibenčani prepoznali vaš program i ideje?

Šibenčani su, rekao bih, prepoznali učinjeno. Moja filozofija su program i ideje, a nakon četiri godine smo podnijeli račun i moji sugrađani su to prepoznali i pozitivno ocijenili. Moram podsjetiti da smo svih naših 20 točaka iz 2013. godine ostvarili i napravili. U onom trenutku kada postanete gradonačelnik, morate tako funkcionirati, odnosno kao predstavnik svih građana, a ne kao predstavnik jedne opcije. Moralna obveza mi je puno veća nakon drugih izbora. I da, ljudi vjeruju, meni kao osobi, a onda i mojoj političkoj opciji jer smo promovirali Šibenik kao jednu modernu, tolerantnu i građansku sredinu u svim segmentima.

Je li tako uvjerljiv dobitak izbora ono što vas čini najponosnijima ili je to nešto drugo? Što vas čini ponosnima?

Najponosniji sam na promijenjen imidž i percepciju Šibenika u ostatku države. Činjenica je da se o Šibeniku danas u Hrvatskoj priča bitno drugačije nego što je to bilo prije četiri ili pet godina. O nama se priča kao o gradu koji zna što želi učiniti, ali i o gradu u kojem vlada visoki prag tolerancije.

25855969_10212103134671161_1966799539_o

Evo, predbožićno je vrijeme pa ne možemo izbjeći šibenski Advent koji je, pišu i nacionalni mediji, jedan od najljepših u Hrvatskoj. Stiže nam opet Dubioza kolektiv…

To je način razmišljanja u kontinuitetu. S Adventom smo krenuli prije četiri godine i to je ideja koja je potekla od Hrvoja Jelkovića u suradnji s Gradom. Bili smo čak pioniri u Dalmaciji jer nije bilo lako vezati adventski ugođaj uz Jadran, buru i jugo. To je izgledalo kao ‘donkihotovska’ ideja, ali činjenica je da se to pokazalo kao dobro. I zato sam ja prije neki dan rekao da sam ponosan kad nas drugi kopiraju.

Pričali smo dosta o dobrome. A što biste željeli promijeniti?

Ma volio bih da se stvari odvijaju brže i intenzivnije. Često puta to jednostavno nije moguće. Ono što nas koči je danak društvenog uređenja iz kojeg smo izišli. Riječ je neuređenim imovinskim odnosima, neusklađenosti razno-raznih papira… Tvrdim da ćemo postati poželjna država za život, a time i Šibenik, onda kad uredimo i povežemo katastar i sud. Dakle, kada možemo pokazati točno čije je vlasništvo uz plansku regulativu. I onda potencijalnom investitoru kažemo gdje može graditi i pod kojim uvjetima.

Već sam vam bio u božićnom intervjuu postavio pitanje o majstorstvu iluzije. Kraj je godine pa priznajte jeste li vi iluzionist ili niste…

Opet se vraćamo na početak. Na kraju morate podnijeti račun. Usporedite onih 20 točaka 2013. i 2017. godine. Zaista bih volio da me i iduće četiri godine nazivaju iluzionistom, a da na kraju sve te iluzije budu opipljive i stvarne.

zeljko buric

Smjer Šibenika je, kažete, izvrstan. Možete li nam reći ‘kuda plovi ovaj brod’?

Točno znamo što želimo napraviti, moja ekipa i ja. Imamo u rukama sve kockice velikog mozaika koji se zove Šibenik i u točnom trenutku ih slažemo. Središte svega dobroga što se u Šibeniku mora dogoditi nisu projekti, već šibensko sveučilište. Šibenik sada ima oko 1.500 studenata, a posebno mi je drago čuti da studenti, koji su došli u naš grad, tu žele i ostati.

Za kraj, poruka Šibenčanima za Božić i Novu godinu…

Svojim sugrađankama i sugrađanima, svima onima koji vole Šibenik, svim Hrvaticama i Hrvatima, građanima Hrvatske, želim čestit Božić i sretnu Novu godinu. Šibenik je izašao iz slijepe ulice, točno odredio smjer i putokaz svoje budućnost. To pokazuju najnoviji statistički podaci jer živimo u gradu u kojem imamo porast zaposlenosti. Definitivno smo i grad koji privlači mlade ljude, a na njima svijet ostaje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.