Ispovijest koja ledi krv u žilama: ‘Doktori su mi rekli da je sve u redu, a deset godina poslije sam na samrti

Ilustracija

Sarah DeBord je imala 24 godine kada je prvi puta uočila krv u stolici. Nakon što se podvrgnula fleksibilnoj sigmoidoskopiji kako bi joj liječnici pregledali debelo crijevo i rektum, dijagnosticirani su joj hemeroidi.

Svaki put kada je tijekom sljedećih 10 godina DeBord u svojoj stolici vidjela krv, govorila si je da su za to krivi hemeroidi. S 34 je godine počela brzo gubiti kilograme, međutim to je pripisala intenzivnom treniranju za polumaraton. Patila je i od zatvora što je značilo da je jako često morala ići na WC, prenosi Jutarnji list.

Nakon kolonoskopije je doznala da ima inoperabilan rak debelog crijeva koji se proširio na njezina pluća, pišeNew York Times.

‘Cijelo me vrijeme gledao u lice’, rekla je DeBord koja živi u Minneapolisu u saveznoj državi Minnesoti. Sarin rak je toliko uznapredovao da si ne može priuštiti prekid u terapiji.

‘Guglala bih ‘krv u stolici’ i 10 različitih stvari bi izašlo kao uzrok, uključujući i rak debelog crijeva, međutim ja sam mislila da se taj rak javlja samo kod starijih ljudi’, rekla je DeBord.

Prema Američkom udruženju za rak, od raka debelog crijeva uistinu dominantno obolijevaju osobe starije od 50 godina, međutim sve je više 20 i 30-godišnjaka koji obolijevaju. 1990. godine se taj rak pojavljivao kod šest posto odraslih mlađih od 50 godina, da bi se ta brojka povećala na 11 posto u 2013. godini.

Uzrok, odnosno uzroci raka debelog crijeva znanstvenicima za sada nisu do kraja poznati. Premda je sve više oboljelih od rakova povezanih s HPV-om, taj virus uglavnom uzrokuje rak cerviksa, grla i anusa, a znanstvenici ne vjeruju da su seksualno ponašanje ili HPV uzrok povećanja broja oboljelih od raka debelog crijeva.

Potaknuta svojim slučajem, DeBord potiče mlade da obrate pozornost na znakove koji bi mogli biti indikacija raka debelog crijeva. Ako primijetite krv u stolici, krvarenje iz rektuma ili stolice koje su tamne ili crne svakako biste trebali otići doktoru. Također, ako iz neobjašnjivih razloga počnete gubiti kilažu i ako se osjećate umorno, naručite se za pregled kod gastroenterologa. Probavne smetnje, grčevi u abdomenu, bolni plinovi ili promjena probavnih navika koje traju više od nekoliko dana mogu također biti simptomi ozbiljnijih probavnih problema.

‘Stalno sam smišljala izgovore za svoje simptome’, rekla je DeBord.

Mnogi simptomi koji bi mogli biti indikatori raka debelog crijeva mogu biti benigni ili povezani s drugim medicinskim stanjima te je upravo iz tog razloga kod mlađih odraslih osoba teško postaviti definitivnu dijagnozu, prenosi Slobodna.

Stručnjaci poput doktora Thomasa Webera tvrde i da anemija može biti indikacija raka debelog crijeva.

‘Ne želimo stvoriti paniku, međutim broj oboljelih među mladima je u porastu’, rekao je doktor Mark Pochapin, ravnatelj odjela gastroenterologije u Medicinskom centru NYU Langone i rizničar Američkog koledža gastroenterologa.

Mlađi se stoga upućuju da otvoreno razgovaraju sa svojim liječnikom opće prakse o svim svojim zdravstvenim problemima te da se upoznaju s obiteljskom povijesti bolesti. Izvršna direktorica Koalicije raka debelog crijeva kaže da mladi trebaju upoznati svoje tijelo i pratiti izgled svoje stolice. Dodaje da po potrebi trebaju tražiti drugo mišljenje ako ih njihov doktor opće prakse ne doživljava ozbiljno i da trebaju živjeti zdravim životom ako žele smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.